MIAMI - De orkaan Frances die verwoestend over de Amerikaanse staat Florida trok, heeft maandag in verzwakte vorm de Golf van Mexico bereikt om uiteindelijk opnieuw het vasteland van de Verenigde Staten te geselen. Miljoenen mensen in Florida zaten maandagavond nog zonder stroom. Volgens Amerikaanse media vielen er zeker vier doden. Zeker elf mensen zijn gearresteerd wegens plunderingen.

Weerkundigen hebben gewaarschuwd dat een nieuwe orkaan onderweg is en mogelijk eind van de week de Amerikaanse kust bereikt. Zij schatten dat deze nieuwe orkaan, die de naam Ivan heeft gekregen, is van klasse 4, met windstoten van 215 kilometer per uur.

Voorwaarschuwing

De autoriteiten van het Franse Caribische eiland Martinique hebben maandagavond een 'voorwaarschuwing' gegeven wegens de komst van Ivan. Die bevond zich toen nog ten zuidoosten van het eiland, in een koers richting Martinique, Barbados en St. Lucia.

Frances was zondagavond (plaatselijke tijd) afgezwakt tot een tropische storm. De wind bereikte nog 'slechts' snelheden tot 112 kilometer per uur. Als orkaan viel Frances met windsnelheden van 170 kilometer per uur in klasse 2 op een schaal van 5.

Maandagmiddag bereikte Frances opnieuw het Amerikaanse vasteland in het noordwesten van Florida en noordelijker gelegen Amerikaanse staten.

Doden

Amerikaanse kranten meldden maandagavond dat er vier doden zijn gevallen. Een man reed tegen een boom, een vrouw kreeg een boom op het dak van haar camper. Twee anderen overleden aan de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging door een defecte generator die ze in huis hadden geplaatst.

Verder richtte Frances vooral veel materiële schade aan. Sommige verzekeringsmaatschappijen vrezen dat de schade mogelijk 10 miljard dollar bedraagt. Het dagblad The South Florida Sun-Sentinel heeft dat op zijn interneteditie gemeld. De schade-uitkeringen komen boven op de naar schatting 7,4 miljard dollar die de orkaan Charley drie weken geleden veroorzaakte. Toen kwamen 26 mensen om.

Evacuatie

Meer dan 2,5 miljoen inwoners hadden van de regering van Florida het dringende advies gekregen hun huizen bij de Atlantische kust te verlaten. Het was de grootste evacuatie in de geschiedenis van de staat. Velen hadden al geruime tijd voor de komst van de orkaan een veilig heenkomen gezocht, omdat Frances de kust langzamer bleek te naderen dan weerkundigen hadden verwacht.

De autoriteiten hebben een uitgaansverbod ingesteld, om de puinhopen door omgevallen bomen en elektriciteitsmasten snel te kunnen opruimen, maar ook om plundering te voorkomen. Bovendien bestaat de kans op overstromingen door de hevige regenval. Het vliegverkeer vanaf Miami Airport was maandag weer op gang gekomen. Gouverneur Jeb Bush heeft de bevolking opgeroepen voorzichtig te blijven.

Frances' stormgebied was groter dan die van elke andere orkaan die Florida de afgelopen honderd jaar heeft meegemaakt. Rond het oog van de storm, met een doorsnee van ruim 100 kilometer, strekten zich in een straal van ongeveer 200 kilometer orkaanachtige windgebieden uit.

Klassen

Orkanen worden ingedeeld in vijf klassen volgens de schaal van Saffir Simpson. Klasse 1 zijn hurricanes met een wind van gemiddeld minstens 117 kilometer per uur en hoogstens 152 kilometer per uur. Een orkaan met een gemiddelde windsnelheid van meer dan 248 kilometer per uur zit in klasse 5 en geldt als extreem gevaarlijk.