NEW YORK - De Amerikaanse ex-president Bill Clinton heeft een viervoudige bypassoperatie maandag goed doorstaan. Dat berichtten de Amerikaanse zenders Fox en ABC op gezag van Clintons vrouw, senator Hillary Clinton. De artsen van Clinton bevestigden later dat de operatie succesvol is verlopen.

Het voormalige Democratische staatshoofd (58) ging onder het mes in het Columbia Presbyterian Hospital in New York. Clinton werd vorige week opgenomen met pijn in zijn borst en uit onderzoek bleek dat er in een bloedvat een blokkade was ontstaan. De operatie duurde ruim vier uur.

Overigens meldde de krant The New York Times op maandag dat in het ziekenhuis waar de oud-president de ingreep onderging, het percentage mensen dat tijdens of vlak na een bypassoperatie overlijdt bijna tweemaal zo hoog ligt als het landelijk gemiddelde. In het Columbia Presbyterian Hospital in New York sterft volgens de krant 3,93 procent van de patiënten bij de operatie. Het landelijk gemiddelde ligt op 2,18 procent.

The New York Times baseert zich op gegevens uit 2001, die afkomstig zijn van het Amerikaanse ministerie van Gezondheid. In 2000 lag het aantal sterfgevallen in het betreffende ziekenhuis overigens onder het landelijk gemiddelde.