LOS ANGELES - Met toespraken, stiltemomenten, kerkdiensten en muziekconcerten hebben de inwoners van Los Angeles maandag herdacht dat de stad tien jaar geleden het centrum van hevige rassenrellen was. Het waren de ergste ongeregeldheden aan de Amerikaanse westkust in de geschiedenis van het land.

De onverwachte vrijspraak van vier politiemannen die de zwarte Rodney King ernstig hadden mishandeld, deed op 29 april 1992 de vlam in de pan slaan. De rellen, die begonnen in de zwarte wijk South Central, zouden vijf dagen duren. Er vielen 55 doden en meer dan 2200 gewonden. Er werd voor meer dan 1 miljard dollar schade aangericht.

Bush

De Amerikaanse president Bush, die maandag een kerkgenootschap in het zuiden van Los Angeles bezocht, prees de lokale bestuurders en leiders van de diverse gemeenschappen die de destijds flink beschadigde straten weer hebben opgebouwd. "Het geweld en de wet van de jungle heeft altijd de grootste gevolgen voor de armste en zwakste mensen. Maar uit dit geweld en ellende is hoop geboren."

South Central

Bij een plechtigheid in South Central stelden sommigen dat het er in de wijk sindsdien beter op is geworden. Anderen hielden vol dat er nog steeds veel problemen zijn, zoals armoede, criminaliteit en wrede politiemannen.

Volgens een enquête van The Los Angeles Times vindt de helft van de inwoners van de stad dat de verhouding tussen de verschillende rassen is verbeterd. Wordt die vraag alleen gesteld aan de zwarte bevolking, dan vindt maar 36 procent dat.