HOOGEVEEN - De koninklijke familie heeft dit jaar Koninginnedag in druilerige weersomstandigheden gevierd. In de ochtend bezocht koningin Beatrix en haar familie Hoogeveen en rond het middaguur Meppel. Het in 2001 geplande koninklijke bezoek naar de Drentse plaatsen werd afgelast in verband met de mkz-crisis.
Hoogeveen
Meppel

In Hoogeveen en Meppel stonden vele duizenden mensen langs de route. Prinses Máxima en prinses Laurentien waren voor het eerst bij de Koninginnedagviering.

Máxima

Prinses Máxima leek niet al te veel op de voorgrond te willen treden. Misschien omdat dat de laatste tijd al zoveel is gebeurd, misschien omdat ze haar nieuwe familie alle aandacht als vanouds gunde.

Laurentien

Het was evenzeer de dag van prinses Laurentien, de zwangere echtgenote van prins Constantijn. In populariteitspeilingen moet zij het vaak zwaar ontgelden, maar op haar eerste Koninginnedag deed ze misschien wel beter haar best dan wie ook. Ze gaf handen, handen en nog eens handen en ging met diverse Oranjefans op de kiek. Nergens was ze te beroerd voor. En dat werd op prijs gesteld in Meppel en Hoogeveen, dat was te zien.

In Meppel werd het koninklijk gezelschap opgewacht door burgemeester Den Oudsten en zes, bijna allemaal jarige, kinderen met bloemen voor de koningin en de prinsessen. In sloepen begon het gezelschap aan een boottocht door de grachten van de oude stad.

Beatrix

De koningin toonde zich gelukkig met alle ontwikkelingen in de familie, nadat ze in Meppel het toegestroomde volk heel veel groeten van Claus had gedaan. "We hebben er twee geweldige schoondochters bijgekregen, een schattig nichtje, een kindje op komst en eentje bijna op komst", aldus de vorstin.

Zij doelde daarbij op prinses Máxima en prinses Laurentien. Haar nichtje Anna, haar aanstaande neefje of nichtje van prins Bernhard jr. en zijn vrouw Annette, haar aanstaande kleinkind van prins Constantijn en prinses Laurentien. Ze vergat waarschijnlijk dat Marilène, na de nu 1-jarige Anna, de tweede verwacht. "Over een paar jaar staan we hopelijk met nog veel meer mensen op het podium", aldus een stralende koningin Beatrix.

De hemel zag er de hele ochtend dreigend uit en er vielen ook wel wat regendruppels, maar die waren te trotseren. In Meppel was zeker 25.000 man op de been, in Hoogeveen volgens de politie mogelijk zelfs 35.000.

Burgemeester W. Urlings van Hoogeveen opende de feestelijkheden met een toespraak. Urlings verwees in zijn toespraak kort naar de Molukken, waar het geweld tussen moslims en christenen is opgelaaid.

Startschot

Tijdens festiviteiten in Hoogeveen loste de kroonprins het startsignaal voor de jaarlijkse Koninginnedagloop in de Drentse plaats. Het gaat om een sponsorwedstrijd voor het VN-kinderfonds Unicef.

Claus

De viering van Koninginnedag is Prins Claus niet voorbijgegaan. Prins Claus heeft Koninginnedag grotendeels via de TV gevolgd in het AMC. Prins Claus mag later deze week naar huis. Dat maakte een voorlichter van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag in Meppel bekend.

De gezondheidstoestand van de echtgenoot van koningin Beatrix is zodanig verbeterd, dat hij het ziekenhuis kan verlaten. Claus werd op 11 maart in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam opgenomen wegens longembolieën. Later kwamen daar hartritmestoornissen bij. Prins Claus gaat in ieder geval nog niet woensdag naar huis, aldus de RVD.