JERUZALEM - Israël blijft tegen het sturen van een VN-missie naar Jenin op de Westeljke Jordaanoever. Het kernkabinet in Jeruzalem besloot dinsdag dat nog niet aan de Israëlische voorwaarden is voldaan.

Het VN-team moet onderzoeken wat zich tijdens de militaire operatie in het Palestijnse vluchtelingenkamp precies heeft afgespeeld.

Het gaat daarbij in het bijzonder om de vraag of het Israëlische leger zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden, zoals massamoorden onder Palestijnse burgers. Israël ontkent dat.

Militanten

Het land begon de operatie in de jacht op Palestijnse militanten. Israël ging aanvankelijk akkoord met de komst van de commissie, maar kwam daar later op terug. Het land had bezwaar tegen de samenstelling en het mandaat van de commissie. De komst van de twintig leden tellende commissie is nu al enkele keren uitgesteld. Aanvankelijk zou de groep zaterdag al naar Jenin gaan.

Getuigen

Israël wil onder meer zelf bepalen welke militaire getuigen het VN-team gaat horen over de gebeurtenissen in Jenin. Bovendien moeten de soldaten de garantie krijgen dat ze niet worden vervolgd. De Israëlische radio meldde dinsdag dat de tijd nog niet rijp is voor het VN-onderzoek. Het station meldde niet aan welke voorwaarden nog niet is voldaan.

Schoten

Ondertussen zou er rond het nog altijd belegerde hoofdkwartier van de Palestijnse leider Arafat in Ramallah een schotenwisseling hebben plaatsgevonden. Volgens Palestijnse bronnen bleef Arafat ongedeerd. Ooggetuigen hebben gemeld dat er niet gericht op het gebouwencomplex werd geschoten. De achtergrond van de schietpartij is onduidelijk.

/NIEUWS'Geen bloedbad in Jenin, wel mensenrechtenschendingen'

/DOSSIERMidden Oosten