DUBAI - In een verklaring op een Arabische website hebben de vermoedelijke ontvoerders van de twee Franse journalisten in Irak nieuwe voorwaarden gesteld aan hun vrijlating. De betrouwbaarheid van de verklaring is niet duidelijk.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De kidnappers van het zogenoemde Islamitisch Leger in Irak eisen 5 miljoen dollar losgeld en de belofte dat de Franse regering geen zaken zal doen in Irak en akkoord gaat met het vredesaanbod van Osama Bin Laden aan Europa. Frankrijk krijgt 48 uur de tijd.

Bin Laden bood 15 april het bestand aan. Voor vrede stelde de terroristenleider als voorwaarde dat alle Europese landen hun troepen binnen drie maanden uit landen als Irak en Afghanistan zouden terugtrekken. Overigens levert Parijs geen enkele militaire bijdrage.

Twee weken

De twee Franse journalisten, Christian Chesnot en Georges Malbrunot, worden al twee weken gegijzeld. Hun ontvoerders eisten aanvankelijk dat Frankrijk de omstreden hoofddoekjeswet zou intrekken.

De laatste dagen was de hoop op vrijlating van de twee gegroeid, nadat die door hun ontvoerders zouden zijn overgedragen aan een andere groepering die niet van plan is om hen te doden. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Michel Barnier, zei zondag na een kort bezoek aan het Midden-Oosten om de vrijlating van de journalisten te beijveren, dat die waarschijnlijk in goede gezondheid zijn.