ROTTERDAM - Het moet afgelopen zijn met kippenvlees dat soms wel tot bijna de helft met water is volgespoten. De controle moet worden verscherpt, vindt Europees Commissaris Byrne (Consumentenzaken) in een werkdocument dat maandag is uitgelekt op de informele landbouwraad in Rotterdam.

Byrne spreekt over fraude. Volgens hem misleiden handelaren de consumenten over het gewicht: eenmaal in de pan ploft het water uit het vlees. Bovendien is de gezondheid in het geding. Sommige mensen zijn allergisch voor de runder- of varkenseiwitten die aan het kippenvlees zijn toegevoegd om het water beter vast te houden.

Verbod

EU-regels verbieden het injecteren van vers kippenvlees met water. Ierse en Britse keuringsdiensten ontdekten van 2001 tot en met 2003 echter veelvuldig fraude met het vlees. Onder anderen Nederlandse handelaren bleken in het verleden het verbod van water en eiwitten in vers kippenvlees te overtreden. Water en eiwitten mogen wel in bewerkt kippenvlees (bijvoorbeeld gemarineerd of gerookt) voorkomen, maar dan ontbrak soms de verplichte vermelding op het etiket.

De Europees commissaris vraagt de lidstaten om extra controles. Ook wil hij dat zijn eigen Europese dienst meer inspecties in de EU-landen doet. Op basis van de resultaten wil de commissaris in 2005 een voorstel doen om eventueel regels en procedures aan te passen.

Het werkdocument over de waterige kippen ligt momenteel voor commentaar bij andere Europese commissarissen. Uiteindelijk leidt dat tot een voorstel van de Europese Commissie aan de EU-landen.