AMSTERDAM - Solozeiler Henk de Velde komt terug naar Nederland. De avonturier heeft zijn reis door de Noordelijke IJszee moeten afbreken omdat hij vrijdag met zijn zeiljacht de Campina in een groot ijsveld terecht is gekomen. Het roer en stuursysteem raakten zwaar beschadigd waardoor het schip stuurloos is geworden. Dat meldde een woordvoerster van De Veldes bedrijf Solo100 maandag.

Het zeiljacht van De Velde ligt vastgebonden aan een ijshomp in de Laptevzee ten oosten van het Schiereiland Taymyr. Het ijs dreigt de Campina te kraken. Het zal nog enkele dagen duren voordat De Velde hulp krijgt van de Russische ijsbreker Vaigach, die een konvooi schepen in de Laptevzee begeleidt. Een van die schepen zal het zeiljacht aan dek gaan hijsen.

Water

De Velde moet dagelijks vijfhonderd liter water wegpompen. Als het schip zinkt zal de solozeiler op een ijsberg toevlucht moeten zoeken en daar wachten op hulp.

Met hulp van de Vaigach hoopt De Velde Moermansk te bereiken. Daar wil hij zijn Campina repareren om vervolgens naar IJmuiden te zeilen. De Velde heeft al weer nieuwe plannen voor de toekomst. Hij wil dezelfde tocht, zeilen bovenlangs Siberië opnieuw doen. De Veldes oorspronkelijke plan was de tocht van de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz, die in 1596 strandde op Nova Zembla, over te doen.

Gearresteerd

De eerste poging van De Velde om deze barre reis langs de Russische noordoostkust te maken, liep in 2002 mis toen hij werd gearresteerd. Volgens de Russische autoriteiten waren de visa niet in orde. Ook werd hij als solozeiler verplicht een ijsloods mee te nemen op zijn zeventien meter lange stalen jacht.

In augustus 2003 kreeg Van de Velde alsnog toestemming voor de tocht door de Noordelijke IJszee, maar dan van oost naar west, terwijl Barentsz destijds andersom voer. De reis strandde in september echter in Nova Tiksi, omdat de ijsconcentratie te dik was. In augustus leek het ijs minder dik en hervatte De Velde zijn reis.