MOSKOU/BESLAN - In de Russische media heerst er nog verwarring over de reden voor het begin van de bestorming van het schoolgebouw in de stad Beslan, waarmee de gijzeling in de nacht van vrijdag op zaterdag bloedig werd beëindigd. De officiële versie is dat de terroristen explosieven lieten ontploffen of begonnen te schieten op vluchtende kinderen. Verscheidene Russische kranten meldden maandag echter dat burgers die rond de school stonden, waarschijnlijk als eersten het vuur openden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens correspondenten van de krant Izvestia waren er bij het begin van de ontknoping in Beslan wel explosies te horen bij de school, maar die werden voorafgegaan door intensief over en weer schieten met automatische wapens.

Burgers

Volgens gesprekken van de krant met medewerkers van reddingsdiensten en omstanders waren het hoogstwaarschijnlijk burgers en leden van lokale burgermilities die begonnen te schieten. Zij maakten gebruik van het moment waarop reddingsdiensten toestemming hadden gekregen om lijken van het terrein van de school te halen. Een van de terroristen zou op dat moment ook naar buiten zijn gekomen. Pas daarna volgden de explosies en zagen Russische militairen zich gedwongen de bestorming te beginnen.

Uit verklaringen van een van de medische hulpverleners die met een auto het terrein op kwamen om de stoffelijke overschotten op te halen, waren er duidelijke afspraken gemaakt met de terroristen en voelden de reddingsdiensten zich veilig. Pas toen er iemand van buiten op de school schoot, begonnen de gijzelnemers op de medici te schieten. Twee mensen kwamen daarbij om het leven.

Westerse media

De versie van Izvestia sluit uit dat de Russische veiligheidsdiensten de bestorming zelf begonnen. De achterdocht van westerse media die betogen dat de Russische autoriteiten opnieuw hebben gekozen voor een gewelddadige oplossing van een gijzelingsdrama, waar de krant Gazeta maandag over schrijft, zou dan ongegrond zijn.

Verder is het onduidelijk waar de nog bijna driehonderd vermisten kunnen zijn. Verscheidene kranten melden dat er zich naast de school, ongeveer veertig meter van de sporthal, nog een twee verdiepingen hoog woonblok bevond, waar de gijzelnemers vrijdagnacht de laatste gevechten met Russische troepen uitvochten. Eerder hadden zij waarschijnlijk ruim tweehonderd gijzelaars naar dat gebouw overgebracht. Het woonblok is na de gevechten vrijwel volledig verwoest. Onder het puin bevinden zich waarschijnlijk de stoffelijke overschotten van de vermisten.

Scholen

Russische autoriteiten hebben alle staatsscholen opgedragen de veiligheid aan te scherpen. Daartoe zijn richtlijnen verspreid. Dat heeft het ministerie van Onderwijs maandag meegedeeld. De maatregel komt na het afschuwelijke gijzeldrama op een school in het Zuid-Russische Beslan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat docenten en leerlingen informatie verstrekken over hoe te handelen tijdens een terreuraanval. Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs zei evenwel dat dergelijke stappen nooit kunnen voorkomen wat in Beslan is gebeurd.