BAGRAM - Britse troepen in Afghanistan leveren voortaan iedere gevangengenomen Talibanstrijder of al-Qaedalid uit aan de Afghaanse interimregering. De Britse strijdkrachten meldden maandag dat dit is overeengekomen met de regering van premier Karzai.

Het Britse leger zal ook alle gevangengenomen vijandige strijders de status van krijgsgevangene geven. Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten, die alle gevangen betitelen als 'onwettige strijders'. Ook willen de VS de gedetineerden niet of maar gedeeltelijk behandelen volgens de conventies van Genève.

Volgens Britse bronnen heeft de interimregering van premier Karzai de garantie gegeven dat de gevangenen als ze zijn overgedragen, goed worden behandeld. Zo zullen zij niet worden opgesloten in containers onder de brandende zon, zoals vroeger in Afghanistan wel gebruikelijk was.

De Amerikaanse militaire woordvoerder Hilferty zei dat de verschillen tussen de Verenigde Staten en Groot Brittannië over de klassificatie van de gevangenen geen onderwerp van discussie is tussen beide landen.

De door de Amerikanen gevangengenomen strijders moeten uiteindelijk mogelijk verschijnen voor speciale rechtbanken. Volgens Rumsfeld is het zeker niet uitgesloten dat sommigen daar de doodstraf wacht.