DEN HAAG - In Den Haag is maandagochtend de ICC-ASP begonnen, de vergadering van de 94 staten die aangesloten zijn bij het Internationaal Strafhof (ICC). Het is de eerste keer dat de bijeenkomst wordt gehouden in de stad waar ook het Strafhof zelf zetelt.

De ASP houdt in bestuurlijke zin toezicht op het Strafhof. Tijdens de conferentie, die de hele week zal duren, wordt onder meer de begroting voor 2005 vastgesteld. Ook kiest de vergadering een tweede plaatsvervanger voor hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo. Voorzitter is de Jordaanse prins Zeid Ra'ad Zeid Al-Hussein.

Prins Zeid hekelde in zijn welkomstwoord de 'druk' die op de aangesloten landen wordt uitgeoefend om bepaalde "andere overeenkomsten'' te sluiten - een verwijzing naar Amerikaanse pogingen om landen te dwingen Amerikaanse burgers te verzekeren van straffeloosheid voor het Strafhof. Hij sprak de hoop uit dat de 21e eeuw dankzij het hof een 'eerbaardere eeuw' wordt dan voorgaande eeuwen en verwees naar de 'rampen' van de 20e eeuw. De voorzitter van de ICC-ASP hoopt op een toekomst die oorlogsmisdadigers "niet meer aan berechting laat ontsnappen''.

Het Strafhof bestaat sinds 1 juli 2002 en moet uiteindelijk wereldwijde bevoegdheid krijgen. Moreno doet onderzoek naar oorlogsmisdaden in de Democratische Republiek Congo en Uganda.