Vier Groningse milieubewegingen en de Veiligheidsregio Groningen gaan bij de Raad van State in beroep tegen het gaswinningsbesluit van minister Kamp (Economische Zaken).

Dat melden de Groninger Bodem Beweging (GBB), Mileudefensie, Natuur en Milieufederatie en de Waddenvereniging maandag in een persbericht. De gaswinning is volgens de vier organisaties in strijd met artikel 21 van de grondwet, dat gaat over de bewoonbaarheid van het land.

Bovendien zou het gasbesluit in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). De actiegroepen willen daarom dat de gaswinning "veel verder" omlaag gaat, om verdere schade aan natuur en huizen te voorkomen.

Ook de Veiligheidsregio Groningen heeft een beroepschrift ingediend bij de Raad van State. De veiligheidsregio is werkzaam voor 23 Groningse gemeenten en kan zich nadrukkelijk beroepen op wetgeving die zich bezig houdt met ‘het beperken en bestrijden van gevaar voor mensen en dieren bij ongevallen anders dan bij brand’.

Voorzorgsprincipe

Ook zijn de organisaties bezorgd om de de veiligheid van de Groningers. "Zolang de risico's onzeker zijn, moet de minister het voorzorgsprincipe hanteren en zo snel mogelijk bewegen in de richting van het stoppen van de gaswinning", aldus Lambert de Bont van de GBB."Een overheid mag niet pokeren met de veiligheid van inwoners als inzet."

Vorige week maakten al 21 gemeenten in Groningen bekend dat zij in beroep gaan tegen het gaswinningsbesluit. Ook de provincie heeft vorige week een beroep ingediend bij de Raad van State.

Begin dit jaar werd bekend dat Kamp in 2015 en 2016 bijna 40 miljard kubieke meter gas per jaar wilde winnen. Onder druk van de Tweede Kamer werd de gaswinning voor de eerste helft van 2015 verder teruggebracht, naar 16.5 miljard kubieke meter.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen | Dossier gaswinning