Een Australische rechter heeft woensdag geoordeeld dat Giedo van der Garde komend weekeinde aan de start moet verschijnen namens Sauber bij het begin van het nieuwe Formule 1-seizoen. Het Zwitserse team is in beroep gegaan.

De 29-jarige Nederlander had een kort geding aangespannen om zo deelname aan de Grand Prix in Melbourne af te dwingen en is daarin dus in het gelijk gesteld. Vrijdag staat in de Australische stad de eerste vrije training op het programma.

Het beroep van Sauber diende deels al woensdag, maar het zogeheten Supreme Court heeft de behandeling opgeschort tot donderdagochtend plaatselijke tijd.

Tijdens het beroep voerde de advocaat van Sauber opnieuw aan dat het gevaarlijk zou zijn om Van der Garde te laten racen, omdat er geen stoeltje op maat voor hem is en hij deze winter niet heeft getest in de auto van 2015.

De argumenten van Sauber dat het gevaarlijk zou zijn om Van der Garde komend weekeinde voor het eerst met de nieuwe wagen te laten rijden werden eerder juist door de rechter van tafel geveegd.

Beloofd

Volgens Van der Garde staat hij in zijn recht omdat Sauber hem op 28 juni 2014 zou hebben beloofd dat hij een van de vaste coureurs zou worden in 2015.

Hij fungeerde destijds als test- en reservecoureur voor het Zwitserse team. In 2013 reed hij al een geheel seizoen voor het inmiddels verdwenen team van Caterham.

Sauber legde echter na de belofte aan Van der Garde de Zweed Marcus Ericsson en de Braziliaan Felipe Nasr vast. De Italiaan Raffaele Marciello is reservecoureur.

​Tweede Nederlander

Sauber verkeert al langere tijd in zware financiële problemen en heeft Van der Garde vermoedelijk aan de kant geschoven omdat Ericsson en Nasr meer geld meebrengen dan de Nederlander.

Als Van der Garde zondag daadwerkelijk aan de start verschijnt is hij dit seizoen de tweede Nederlander in de Formule 1. Max Verstappen maakt bij Toro Rosso als 17-jarige zijn debuut.

Van der Garde vreest niet voor verstoorde relatie met Sauber