Ook de andere partijen die de afgelopen decennia betrokken zijn geweest bij de gaswinning moeten erkennen dat zij onvoldoende aandacht hebben gehad voor de veiligheid van de Groningers.

"Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft ruimhartige excuses aangeboden. Het zou goed zijn als de NAM dat ook doet", zei Erwin Muller van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in de hoorzitting in de Tweede Kamer over het onlangs verschenen rapport over de gaswinning in Grongingen.

De raad concludeerde dat het voor de gaswinning verantwoordelijke gasgebouw - waar onder andere het ministerie van Economische Zaken, exploitant NAM, toezichthouder en Shell en ExxonMobile - decennialang geen oog heeft gehad voor de veiligheidsbelangen van de Groningers en enkel keken naar de opbrengsten van de gasproductie.

Vertrouwen

Om het verloren vertrouwen  terug te winnen van de Groningers in het rijk en de NAM zouden de partijen in het gasgebouw volgens de raad moeten beginnen met het erkennen dat er fouten zijn gemaakt.

"De oproep is niet alleen gericht aan het ministerie van Economische Zaken, maar aan alle betrokken partijen", zei Muller. Maar "het is stil. Stiller dan wij wensen."

Gaswinning Groningen

Bron: NAM© NU.nl/Jerry Vermanen

Voorbeeld van kwaad

Volgens de OVV zou het verstandig zijn als ook de exploitant NAM het voorbeeld van minister Kamp volgt. "Voor de Groningers is de NAM bijna het voorbeeld van het kwaad geworden", aldus de OVV. 

Muller denkt dat erkenning een belangrijke eerste stap in het herstel van het vertrouwen is. " Maar er is meer nodig dan erkenning."

De belangrijkste aanbevelingen uit het OVV-rapport | Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen

Bekijk hier het aantal aardschokken in Groningen