AMSTERDAM - De douane van Curaçao is gestopt met de succesvolle actie om bolletjesslikkers te controleren. Dit meldt het NOS Journaal. De vakbond van douane-ambtenaren op Curaçao vindt dat gemaakte afspraken tussen de Antillen en de KLM niet worden nagekomen. Maandag werd tevens bekend dat de douane op Schiphol de afgelopen week twee partijen van in totaal 430 kilo cocaïne heeft onderschept in vliegtuigen die uit Curaçao kwamen.
NOS Journaal

De douane houdt niet geheel op met het controleren van de vertrekkende passagiers op de aanwezigheid van drugs, maar dit gebeurt niet meer zo intensief als twee weken geleden toen de actie begon. Bovendien geeft de douane geen advies meer aan KLM of passagiers wel of niet verdacht zijn aldus de NOS.

De douane vindt dat de afspraken tussen de Antilliaanse minister van Justitie Martha en de KLM niet worden nagekomen. Afgesproken was dat een groep zou worden samengesteld van politiemedewerkers, douanepersoneel, het gevangeniswezen en het Openbaar Ministerie. Deze mensen zouden informatie uitwisselen om drugssmokkel aan te pakken. Volgens de douanevakbond is er geen sprake van samenwerking.

Sinds half april worden op de Antillen en in Nederland zogenoemde 'pre-flight-controles' gehouden. Dit is één van de maatregelen van minister Korthals van Justitie tegen de smokkel van bolletjes cocaïne. De KLM-passagierslijst van reizigers naar Amsterdam wordt nagekeken aan de hand van een lijst criteria. Op basis hiervan wordt een reisadvies gegeven. Bij een negatief reisadvies kan de KLM een passagier weigeren.

Drugsvangst

De afgelopen week heeft de douane op Schiphol twee partijen van in totaal 430 kilo cocaïne onderschept in vliegtuigen die uit Curaçao kwamen. De straatwaarde van de drugs bedraagt ongeveer 88 miljoen euro. Dat heeft het ministerie van Financiën, waar de douane onder valt, maandag bekendgemaakt. Het ging om twee verschillende partijen die tijdens controles werden aangetroffen in de laadruimte van vliegtuigen.

Op 21 april werd 100 kilo cocaïne gevonden, verstopt in twee koffers. Op 28 april zat 330 kilo cocaïne verstopt tussen een lading bloemen. De bloemen kwamen uit Colombia en werden via Curaçao naar de eindbestemming Amsterdam gebracht.

Cellen op Schiphol

Minister Korthals (Justitie) heeft maandag het startsein gegeven voor de bouw van ruim honderd cellen op Schiphol-Oost. Het complex is vooral bedoeld om bolletjesslikkers in op te sluiten. Ook bouwt Justitie bij de luchthaven twee zittingzalen voor de rechtbank Haarlem om deze drugssmokkelaars te berechten. Zaken die met Schiphol te maken hebben worden voortaan op de luchthaven zelf afgedaan.

De bouw van de extra cellen maakt onderdeel uit van het plan van aanpak dat minister Korthals in januari aankondigde om de stroom bolletjesslikkers aan te pakken en in te dammen. De cellen op Schiphol zijn tijdelijk. Als Korthals' plan van aanpak vruchten afwerpt, moeten ze snel weer overbodig worden.