AMSTERDAM - Voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen maandag en dinsdag in totaal dertien leden van de Limburgse 'motorclub' de Nomads, onderdeel van de Hells Angels. De mannen worden er onder meer van verdacht dat zij in februari van dit jaar na gezamenlijk overleg drie leden van hun club hebben vermoord.

Ruzie over de transactie van een grote partij cocaïne zou de achtergrond van de drievoudige liquidatie hebben gevormd. De drie slachtoffers, onder wie de 54-jarige president van de Nomads, werden kort na hun gewelddadige dood gevonden in de Geleenbeek bij Echt. De Nationale Recherche onderzocht de zaak, onder leiding van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Nomads

Het spoor leidde weldra naar de eigen gelederen van de Nomads, die hun basis hadden in Oirsbeek. Eerst arresteerde de recherche twee Nomadsleden, de rest volgde tijdens een grootscheepse actie later.

Bij de verdachten werd een aantal vuurwapens aangetroffen. De gearresteerde Nomads hebben tot dusver gezwegen danwel ontkend. Justitie vermoedt dat het een gezamenlijk clubbesluit is geweest om hun drie leden uit de weg te ruimen. Met de arrestaties is feitelijk een einde gekomen aan het bestaan van de Nomads, die een betrekkelijk klein ledenaantal (circa achttien) hadden.

De zaken van maandag en dinsdag zijn pro forma; de inhoudelijke behandeling volgt later. De rechtbank houdt zitting in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp. Ongeveer twintig Hells Angels, gekleed in de gebruikelijke leren motorjacks, zijn aanwezig.