HEBRON/JERUZALEM/WASHINGTON - Met tientallen tanks is het Israëlische leger maandag Hebron op de Westelijke Jordaanoever binnengevallen. Daarbij zijn zeven Palestijnen gedood, aldus getuigen. Ondertussen meldden Palestijnse onderhandelaars dat het overleg tussen Israël en de Palestijnen over het beëindigen van de belegering van de Geboortekerk in Bethlehem is vastgelopen.

De tanks vielen de stad van diverse kanten binnen. Tegelijkertijd bestookten gevechtshelikopters doelen op de grond. Israëlische soldaten doorzochten woningen en arresteerden van terreur verdachte Palestijnen. Bronnen bij het leger hebben de actie in Hebron bevestigd. Volgens de Britse omroep BBC vermoedt Israël dat vanuit Hebron nieuwe aanvallen worden voorbereid.

VN-missie

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft VN-secretaris-generaal Kofi Annan zondag nog één dag de tijd gegeven om het met Israël eens te worden over de VN-missie naar Jenin. De Russische voorzitter Sergei Lavrov wilde niet zeggen wat er gebeurt als het Israëlische kabinet daarna nog uitstel wil, of de missie afwijst. Andere diplomaten hebben gezegd dat Annan gemachtigd is om het onderzoeksteam ook zonder Israëlische toestemming naar Jenin te sturen.

Die commissie moet gaan onderzoeken wat zich heeft afgespeeld tijdens de recente Israëlische bezetting van het Palestijnse vluchtelingenkamp van Jenin. De Palestijnen beschuldigen Israël van massamoord en oorlogsmisdaden. Israël had al ingestemd met de missie, maar stelt nu de voorwaarde dat het zelf de getuigen aanwijst die de VN mag verhoren.

Sharon-Bush

De Israëlische premier Sharon gaat begin mei naar Washington voor een ontmoeting met president Bush. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis zondag bevestigd. Washington had Sharon uitgenodigd.

Israël stemde zondag in met een Amerikaans plan dat een einde maakt aan de belegering van het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Arafat in Ramallah. Binnen enkele dagen zal het Israëlische leger zich terugtrekken uit Ramallah. De Israëlische minister van Defensie Ben-Eliezer heeft dat maandag gezegd. In Ramallah houden tanks en soldaten nog steeds het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Arafat omsingeld.

Deel van het plan is dat Amerikaanse en Britse agenten in een Palestijnse gevangenis de Palestijnen zullen bewaken die veroordeeld zijn voor de moord op de Israëlische minister Ze'evi in oktober. Deze Palestijnen verblijven nu nog in Arafats kantoor in Ramallah, maar Israël wilde ze eigenlijk zelf berechten. Arafat zou hebben ingestemd met het voorstel, maar alleen op voorwaarde dat ook de belegering van de Geboortekerk in Bethlehem wordt opgeheven.

Geboortekerk

En juist het overleg tussen Israël en de Palestijnen over het beëindigen van de belegering van de Geboortekerk in Bethlehem is vastgelopen. Dat hebben de Palestijnse onderhandelaars maandag gezegd.

Eerder meldde een Palestijn vanuit de kerk dat ongeveer vijftien mensen die vastzitten in de Geboortekerk op het punt stonden deze te verlaten.De man zei tevens dat ongeveer dertig Palestijnen in de kerk in ballingschap willen gaan als ze daarmee een einde kunnen maken aan de belegering van de Geboortekerk, die 26 dagen geleden begon.

Israël heeft gezegd dat het de belegering pas beëindigt, als ongeveer dertig gezochte Palestijnen in de kerk zich overgeven of in ballingschap gaan.

/DOSSIERMidden-Oosten