Ajax heeft zondag in Eindhoven een verrassende zege geboekt op koploper PSV. De Amsterdammers versloegen de koploper met 3-1.

Bij rust leidde Ajax al met 1-0 door een treffer van Ricardo Kishna. Het werd nog wel 1-1 door een kopbal van Luuk de Jong, maar Lasse Schöne en Anwar El Ghazi zorgden ervoor dat de bezoekers alsnog wonnen.

Door de zege verkleinde Ajax het gat met de koploper PSV tot elf punten. Bovendien blijft het verschil met nummer drie AZ, die zaterdag met 2-0 won bij Willem II, zes punten.

Nummer vier Feyenoord werd op een achterstand gezet van acht punten. De Rotterdammers kwamen zondag op bezoek bij FC Utrecht niet verder dan 0-0.

Flitsend

De topper in Eindhoven kende een flitsend begin. Binnen een minuut lag Jeffrey Bruma op de grond na een hard duel met Arek Milik en amper een minuut later dook Luciano Narsingh na een een-twee met De Jong alleen op voor Ajax-doelman Jasper Cillessen.

Met zijn voet wist Cillessen een vroege goal van PSV te voorkomen en dat bleek een aardige opmaat voor de rest van de eerste heft. Gesteund door het publiek was het namelijk de thuisploeg die op zoek was naar de treffer, maar steeds weer greep de Amsterdamse doelman in.

Cillessen zag zich daarbij geholpen door het feit dat de meeste pogingen recht op hem af kwamen. Hij keerde zo een kopbal van Georginio Wijnaldum en een hard schot van Memphis Depay werd ietwat gelukkig tot corner verwerkt.

Het lukte Ajax slechts een paar keer onder het overwicht van PSV uit te voetballen, maar eenmaal voor het doel was het dan wel meteen een stuk gevaarlijker. Tegen de verhouding in leidde dat na een halfuur spelen tot een 1-0 voorsprong voor de Amsterdammers.

El Ghazi wist eindelijk een keer te ontsnappen aan de rechterkant en zijn voorzet op Kishna was op maat. Via de hand van PSV-doelman Jeroen Zoet werkte de linksbuiten de bal vervolgens in het doel: 1-0.

Grimmig

De Eindhovenaren leken ietwat geschrokken door de tegentreffer. Hoewel Adam Maher op slag van rust nog een enorme kans kreeg op de gelijkmaker, werd er pas bij het begin van de tweede helft weer echt druk gezet op het doel van Ajax. Dat resulteerde in een kopkans voor Wijnaldum en een schot van Maher.

Ondertussen had scheidsrechter Danny Makkelie zijn handen vol, omdat de sfeer in de loop van de tweede helft steeds grimmiger werd. Zonder de bal in de buurt kregen Davy Klaassen en Wijnaldum het met elkaar aan de stok en Maher deelde buiten het zicht van Makkelie een tikje uit aan Joël Veltman.

Ook Bruma en Milik vochten harde duels uit, maar daar kwam halverwege de tweede helft een eind aan nadat de Pool met een, op het oog, hamstringblessure naar de kant moest.

El Ghazi nam zijn positie centraal voorin over en daarmee leek De Boer vooral te mikken op een uitbraak, tussen de kansen van PSV door. Maar het was juist Ajax dat de beste kansen kreeg.

Veltman slalomde zomaar door de Eindhovense defensie heen tot hij Zoet op zijn weg vond. Enkele minuten later spatte een fraaie vrije trap van invaller Schöne uiteen op de lat.

Vrije trap

Toch hield ook PSV hoop een treffer en dat betaalde zich een kwartier voor tijd uit. De Jong, die tot dan toe amper kansen had gehad, kopte een voorzet van Jetro Willems fraai raak: 1-1.

Erg lang kon de thuisploeg niet genieten van de gelijkmaker omdat de bal binnen een paar minuten al weer aan de andere kant in het doel lag. Ditmaal vloog een vrije trap van Schöne er ietwat fortuinlijk wel in. Jürgen Locadia raakte de bal nog met zijn hoofd, waardoor Zoet kansloos was: 2-1.

Die nieuwe tik kwam PSV niet meer te boven. De Eindhovenaren persten er nog wel een slotoffensief uit, maar mede doordat Riechedly Bazoer nog een bal van de lijn kopte hield Ajax stand.

Het werd zelfs nog erger voor de thuisploeg doordat El Ghazi in de blessuretijd fraai de 3-1 eindstand op het scorebord schoot.

Cocu blij dat PSV 'kleine buffer' heeft op Ajax | De Boer denkt niet dat Ajax titelrace spannend heeft gemaakt

Bekijk de stand in de eredivisie