Feyenoord heeft maandag bevestigd dat Fred Rutten zijn aflopende contract in Rotterdam niet zal verlengen. Op 12 februari bracht de trainer de clubleiding al op de hoogte van zijn besluit.

Beide partijen besloten destijds het nieuws pas wereldkundig te maken na de reeks belangrijke wedstrijden tegen onder andere AS Roma, ook nadat vrijdag in verschillende media al gemeld werd dat Rutten komend seizoen niet in De Kuip zal werken.

Het gebrek aan mogelijkheden om in volgende seizoenen door te groeien met Feyenoord is voor Rutten reden om te vertrekken.

"Onze ambities verschillen niet veel van elkaar. Maar als het gaat om de mogelijkheden om de definitieve stap richting de top te zetten, dan komt mijn visie niet met de club overeen over hoe kan worden voldaan aan het hoge verwachtingspatroon", aldus Rutten maandag op de website van Feyenoord.

"Natuurlijk ervaar ik dat als een teleurstelling. Feyenoord is en blijft namelijk een geweldige club. Maar clubleiding, spelers en staf hebben recht op een heldere conclusie van mijn kant. Niet voor niets zijn we heel bewust voor één seizoen met elkaar in zee gegaan."

Van Geel

Rutten werkte eerder in zijn trainersloopbaan bij FC Twente, Schalke 04, PSV en Vitesse. Afgelopen zomer tekende de eenmalig international een eenjarig contract in De Kuip als de opvolger van Ronald Koeman, waarna de club in december liet weten nog een jaar met hem door te willen.

"We waren en zijn tevreden over Fred. De club wilde met hem verder, maar we hebben uiteraard te respecteren dat hij dat niet wil", vertelt technisch directeur Martin van Geel.

"Het is in elk geval goed dat er duidelijkheid is over de toekomst. Wij hebben nu ruim de tijd om na te denken over zijn opvolging."

Europees voetbal

Feyenoord heeft onder Rutten nog negen wedstrijden te gaan in de eredivisie en zakte afgelopen weekeinde door het gelijkspel bij FC Utrecht (0-0) naar de vierde plaats achter AZ, Ajax en koploper PSV. Een dag later stelde Rutten samen met Van Geel de spelers op de hoogte van zijn vertrek.

De clubleiding en de trainer vrezen niet dat het aanstaande vertrek een negatief effect zal hebben op de wisselwerking met de spelers.

Van Geel: "We zijn met een groep die al het hele seizoen voor elkaar door het vuur gaat. Dat zal echt niet veranderen. Spelers en trainers die nieuw binnen komen of juist aangeven te vertrekken, is iets van alle tijden. Iedereen is gewend daar professioneel mee om te gaan."

Rutten: "Bovendien hebben we nog genoeg om met elkaar voor te vechten. Deze club moet ook volgend jaar Europees voetbal spelen."

Clasie en Boëtius geloven in herstel zwalkend Feyenoord