Hein Otterspeer heeft zondag zilver veroverd bij het WK sprint. De titel ging in Astana naar de superieure Pavel Koelizjnikov.

Koelizjnikov zette een uitroepteken achter zijn eerste wereldtitel door de laatste 1000 meter op zijn naam te schrijven in 1.09,06. De 20-jarige Rus won eerder al beide 500 meters.

Otterspeer zette de vierde tijd neer op de laatste afstand (1.09,52) en behield daarmee zijn tweede plek in het klassement. Het was voor de Zuid-Hollander de tweede keer dat hij op het podium stond bij het mondiale sprinttoernooi na zijn bronzen plak in 2013.

Michel Mulder wist op de afsluitende 1000 meter zijn derde plaats net niet vast te houden. De titelverdediger klokte met 1.09,81 de achtste tijd en zakte naar de vierde plek. De Rus Aleksei Jesin was in een rechtstreeks duel vier tienden sneller (tweede in 1.09,41) en bleef de Nederlander in het klassement zo 0.01 punt voor.

Pim Schipper sloot zijn tweede WK sprint af met een vijfde plaats op de 1000 meter (1.09,73) en was de nummer zes in het eindklassement.

Gediskwalificeerd

Voor Nico Ihle liep de tweede dag uit op een sof. De nummer drie van het klassement halverwege werd gediskwalificeerd op de 500 meter na een tweede valse start en kon dus niet meer de eerste Duitser op het podium van een WK sprint worden sinds 1991.

Een andere podiumkandidaat, de Rus Roeslan Moerasjov, kon een medaille vergeten door diskwalificatie op de 1000 meter.

Koelizjnikov is de eerste Russische wereldkampioen sprint sinds Sergej Klevtsjenja in 1997. Hij is niet de jongste winnaar van een WK sprint ooit, want de Amerikaan Eric Heiden was in 1977 slechts 18 jaar en 258 dagen toen hij goud pakte in Alkmaar.

De laatste drie jaar ging de titel naar Nederland; in 2012 won Stefan Groothuis en in de twee jaar daarna was Michel Mulder de sterkste.

Overzicht: Uitslagen en programma WK sprint

Otterspeer verguld met zilver: 'Volgende stap is goud'Onttroonde Mulder: 'Kwam hier niet voor vierde plaats'