MELBOURNE - De orkaan Frances die zondag over de Amerikaanse staat Florida trok, was zondagavond (plaatselijke tijd) afgezwakt tot een tropische storm. De wind bereikte nog 'slechts' snelheden tot 112 kilometer per uur. Als orkaan viel Frances met windsnelheden van 170 kilometer per uur in klasse 2.

De nieuwszender CNN meldde dat mogelijk één dode in het verkeer is gevallen als gevolg van de orkaan. Verder richtte Frances vooral veel materiële schade aan.

Het National Hurricane Center in Miami heeft gewaarschuwd dat Frances haar orkaankracht kan terugkrijgen boven de Golf van Mexico. Mogelijk teistert de orkaan daarna opnieuw Florida, in het noordwesten van de staat. Dat zou dan maandag gebeuren.

Meer dan 2,5 miljoen inwoners hadden van de regering van Florida het dringende advies gekregen hun huizen bij de Atlantische kust te verlaten.

Het was de grootste evacuatie in de geschiedenis van de staat. Velen hadden al geruime tijd voor de komst van de orkaan een veilig heenkomen gezocht, omdat Frances de kust langzamer bleek te naderen dan weerkundigen hadden verwacht.

Frances' stormgebied was groter dan die van elke andere orkaan die Florida de afgelopen honderd jaar heeft meegemaakt. Rond het oog van de storm, met een doorsnee van ruim honderd kilometer, strekten zich in een straal van ongeveer 200 kilometer orkaanachtige windgebieden uit.