Feyenoord is donderdagavond uitgeschakeld in de Europa League na een 2-1 nederlaag in een rumoerig thuisduel met AS Roma.

De wedstrijd in De Kuip werd vlak na rust zo'n twintig minuten gestaakt door de Franse arbiter Clément Turpin omdat supporters dingen op het veld gooiden.

Op dat moment stond Feyenoord al met 1-0 achter door een treffer van Adem Ljajic. Mitchell te Vrede kreeg vlak voor de kortstondige staking rood.

Bij de hervatting maakte invaller Elvis Manu de 1-1 waarmee Feyenoord een verlenging zou hebben afgedwongen na de 1-1 in Italië. Gervinho besliste het tweeluik vlak daarna in Romeins voordeel.

Door de nederlaag zullen de Rotterdammers zich volledig moeten richten op de eredivisie waarin het derde staat met een achterstand van zes punten op nummer twee Ajax.

Banaan

De Rotterdamse club zal zich echter eerst bekommeren om de gevolgen van het gedrag van de aanhang bij de UEFA. De Europese voetbalbond staat erom bekend strenge straffen uit te delen voor excessen op de tribune.

Feyenoord had het in dat opzicht al moeilijk na de rellen van vorige week in Rome, waarbij fans veel schade aanrichtten in de stad. De opblaasbare banaan die ze tegen Roma op het veld gooiden, zou internationaal ook voor ophef kunnen zorgen.

Volgens Feyenoord heeft het niets met racisme richting donkere spelers te maken en dat bewijzen eerdere acties van het legioen met opblaasbare attributen, maar het is de vraag of de UEFA die uitleg accepteert.

Video: Reactie Rutten op wangedrag Feyenoord-supporters

Video

Slap verdedigen

Het elftal van coach Fred Rutten was onder luid gejuich van het publiek nog aardig begonnen aan het duel, maar Roma nam al snel de controle over. Aanvoerder Francesco Totti stiftte na een kwartier net over en raakte vervolgens bij een vrije trap de paal.

Na een halfuur kreeg Feyenoord een flinke tegenvaller te verwerken met het uitvallen van Colin Kazim-Richards, die een hamstringblessure opliep. Roma kwam vervolgens in de blessuretijd van de eerste helft op voorsprong. De extra tijd was toegekend omdat het gooien van de banaan ook tot een korte onderbreking leidde. Ljajic profiteerde daarin van slap verdedigen bij Feyenoord door de bal bij de tweede paal strak binnen te schieten.

De ploeg van Rutten haalde na het eerste kwartier niet meer het normale niveau. Ook meteen na rust ging het mis toen Te Vrede, vervanger van Kazim-Richards na balverlies te hard doorging op een Roma-verdediger en rood kreeg. Na de staking was het zowaar Manu die de 1-1 maakte. In de consternatie na die goal kreeg reservedoelman Erwin Mulder ook nog rood.

Koker

De vreugde bij Feyenoord duurde echter kort omdat Gervinho meteen daarna het vonnis velde. De Ivoriaan profiteerde daarbij van onoplettendheid in de Rotterdamse defensie vlak na de goal van Manu. Feyenoord perste er met tien man nog een aardig slotoffensief uit, maar Roma bleef overeind. 

Zo werd na PSV de tweede Nederlandse club op een avond uitgeschakeld in Europa. Alleen Ajax zit vrijdag in de koker bij de loting voor de achtste finale.

Gudde vreest voor zware boete na onrustig duel met Roma | Vermeer: 'Vanaf minuut één het gevoel dat we niet mochten winnen'

Bekijk de uitslagen in de Europa League