MBABANE - Koning Mswati III van Swaziland, de laatste absolute monarch in Afrika, heeft zijn oog laten vallen op een 16-jarig meisje als zijn twaalfde echtgenote. Dat hebben bronnen binnen zijn hofhouding zondag bevestigd.

Het tienermeisje was finalist tijdens de schoonheidswedstrijd Miss Swaziland en deed vorige week mee aan een ritueel waarin jonge maagden topless een dansje maken voor de troon van de koning. Voor zij met de koning trouwt, moet het meisje nog wel worden getest op HIV. Swaziland heeft met 38,1 procent relatief het hoogste aantal besmettingen ter wereld.

'Jonge, mooie bloemen'

De 36-jarige Mswati heeft al elf officiële echtgenotes, één verloofde en 23 kinderen. Er zijn echter onlangs twee 'vacatures' onstaan in zijn echtelijke bed omdat twee vrouwen bij de monarch in ongenade zijn gevallen. Een bron bij het hof liet weten dat de koning op zoek is naar 'jonge, mooie bloemen' om het paleis wat op te fleuren.

Mswati, ook wel Ngweyama (de leeuw) genoemd, regeert Swaziland sinds zijn 18e jaar, in 1986. Zijn vader Sobhuza II leidde het Afrikaanse koninkrijkje in 1968 naar de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. Hij stierf in 1982 op 82-jarige leeftijd en liet maar liefst zeventig vrouwen achter. Na zijn dood bestuurde koningin Dzeliwe Shongwe het land tot Mswati oud genoeg was om de troon te bestijgen.