VOLENDAM - De politie heeft in het weekeinde in Volendam in totaal elf mensen aangehouden voor het openlijk gebruiken of het in bezit hebben van harddrugs. Een twaalfde verdachte werd net buiten de plaats aangehouden, zo meldde de politie zondag. In Volendam is momenteel een kermis gaande, waardoor daar meer politiemensen dan normaal op de been zijn.

De elf verdachten zijn zeven Volendammers, twee mensen uit Edam en twee uit Monnickendam, allen in de leeftijd van 18 tot en met 36 jaar. Op een toegangsweg naar Volendam werd bovendien een 44-jarige man uit deze plaats opgepakt, omdat hij een wikkel cocaïne bij zich had.

XTC en cocaïne

Een 19-jarige man uit Edam, een van de elf die in Volendam werden opgepakt, had ongeveer dertig XTC-pillen en een wikkel cocaïne bij zich. Bij een huiszoeking in de woning van de man werden nog eens dertig XTC-pillen gevonden. De man zit vast.

Boete

De anderen mochten na het betalen van een boete op het politiebureau weer weg. In Volendam geldt een speciaal harddrugsbeleid. "Normaal worden in Nederland kleine hoeveelheden harddrugs gedoogd, maar niet in Volendam. In Volendam staat het vast dat er een drugsprobleem is. Voor een kleine hoeveelheid drugs krijgen de verdachten een boete van 200 euro", zei een politiewoordvoerder.

Onderzoek

Het beleid werd onder meer aangepast naar aanleiding van het onderzoek van het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving. Een van de conclusies van de onderzoekers was dat het gebruik van drugs volledig is geïntegreerd in het Volendamse uitgaansleven.