DEN HAAG - Geert Wilders, die deze week uit de VVD-fractie stapte, wil met een nieuwe, eigen partij aan de volgende Tweede-Kamerverkiezingen deelnemen. "Ik wil een nieuwe beweging met frisse ideeën aan de rechterkant, die wel sociaal is", zo sprak Wilders zondag in het RTL-programma Business Class.

Wilders stapte donderdag op na een conflict met de partij over zijn standpunt ten aanzien van Turkije. De Limburger vindt dat Turkije onder geen beding lid van de Europese Unie mag worden. Fractieleider Jozias van Aartsen eiste dat hij zijn standpunt zou wijzigen, maar Wilders weigerde en stapte uiteindelijk op. Hij blijft wel in de Kamer, als eenmansfractie.

"Ik laat mij het vrije woord door niemand ontnemen", aldus Wilders. "Als Van Aartsen mij de mond snoert kan ik daar geen concessies aan doen." Hij zei verbaasd en teleurgesteld te zijn over de houding van Van Aartsen.

Alleen

Ook VVD-Kamerlid Gert Jan Oplaat, met wie Wilders het fel bekritiseerde tienpuntenplan opstelde heeft hem in zijn ogen laten zakken door afstand van dat plan te nemen. "Ik heb me de afgelopen weken vrij alleen gevoeld, ja. Maar ik ga niet met modder gooien", onthield de liberaal van verder commentaar.

Het argument dat hij de partij en de kiezers bedriegt omdat hij zijn Kamerlidmaatschap niet opzegt wuift Wilders van de hand. "Ik wil kunnen zeggen wat ik wil. Ik in de zes jaar dat ik in de Kamer altijd met de fractie meegestemd. Men kan dus nooit zeggen dat ik niet solidair ben. Maar als men mij het spreken onmogelijk maakt, heb ik het recht mijn Kamerzetel te behouden."

Hij ziet wel ruimte voor een nieuwe rechtse beweging. De VVD schuift steeds meer naar links op, waardoor de partij uiteindelijk wel met D66 samen zal gaan, verwacht Wilders. En de LPF heeft met alle bestuurlijke besognes van de laatste tijd geloofwaardigheid verloren, zei het Kamerlid. "Ik wil geen LPF-achtige toestanden, ik wil een betrouwbare partij." Mat Herben van de LPF-fractie lonkte afgelopen week nog openlijk naar Wilders.

Gesprekken

Wilders beseft dat hij in zijn eentje weinig kan uitrichten en zal de komende tijd gesprekken voeren met tal van mensen om zijn nieuwe beweging te ondersteunen. Een van die mensen is Bart Spruyt, de voormalige directeur van de conservatieve Edmund Burke-stichting. "Een zeer fatsoenlijke man", aldus Wilders.