Baanwielrenster Kirsten Wild heeft zaterdag in Parijs de wereldtitel gegrepen op het onderdeel scratch. Elis Ligtlee pakte zilver op de sprint.

De Australische Amy Cure eindigde als tweede. Pascale Jeuland leek voor eigen publiek het brons te pakken, maar zij werd gediskwalificeerd. De derde plek ging vervolgens naar Allison Beveridge uit Canada.

Wild nam met nog drie rondes te gaan de leiding van het peloton en voerde het tempo vervolgens flink op. Bij het ingaan van de laatste ronde ging ze de sprint aan. Niemand slaagde er vervolgens in om Wild nog te passeren.

De 32-jarige Twentse gaat zondag de slotdag van de WK ook nog in als leidster op het omnium. Ze eindigde zaterdag op de afvalkoers, het derde onderdeel, als tweede en steeg daarmee van de derde naar de eerste plaats.

Het verschil in de top van het klassement is klein. Wild heeft 102 punten en koestert een voorsprong van vier punten op de Australische Annette Edmondson, terwijl ook de Britse Laura Trott met 96 punten in de buurt staat. Zondag staan de individuele tijdrit, vliegende ronde en puntenkoers op het programma.

Vogel

Ligtlee is er niet in geslaagd de wereldtitel te pakken op het onderdeel sprint. De 20-jarige renster uit Eerbeek moest in de finale in twee heats haar meerdere erkennen in titelverdedigster Kristina Vogel uit Duitsland. Ligtlee moet zich daardoor tevreden stellen met zilver.

Met name in de eerste heat was het spannend tussen beide rensters. Uit de finishfoto bleek dat de Duitse haar wiel een fractie eerder over de streep had gedrukt dan Ligtlee. In de tweede omloop op de wielerbaan van Saint-Quentin-en-Yvelines was het verschil groter.

Voor Ligtlee, eerder dit seizoen winnaar van de wereldbeker op de sprint, is het haar eerste medaille op een WK. Eerder dit toernooi eindigde ze nog als vierde bij de 500 meter tijdrit. In de strijd om brons bij de sprint won de Chinese Zhong Tianshi van de Australische Stephanie Morton.

Veldt

Bij de mannen slaagde Tim Veldt er niet in om een medaille te pakken op omnium. Veldt ging het laatste van de zes onderdelen, de puntenkoers, in als achtste maar kon die klassering niet meer verbeteren. Hij zakte ondanks het winnen van enkele sprints naar plek tien.

De wereldtitel ging naar Fernando Gaviria, die het meest constant bleek. De Colombiaan maakte eerder dit seizoen op de weg al indruk door Mark Cavendish in een sprint twee keer te kloppen.

Zilver was voor de Australiër Glenn O'Shea, terwijl de Italiaan Elia Viviani zich tevreden moest stellen met de derde plek.

Wereldkampioene Wild: 'Dit had ik niet durven dromen'