MIDDELBURG - Het afgelopen weekeinde zijn op de Zeeuwse stranden drie dode bruinvissen aangespoeld. De kleine dolfijnen lagen bij Renesse, Ouddorp en Koudekerke. Volgens kenners zijn de dieren een à twee jaar oud.


De bruinvis

Heel veel bruinvissen in de Noordzee en de Baltische Zee komen om door visnetten. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) raken in de Noordzee jaarlijks meer dan 7000 bruinvissen verstrikt in visnetten. Het heeft een plan opgesteld om de dieren beter te beschermen.

De natuurbeschermingsorganisatie heeft de ministers van Visserij in Europa opgeroepen de visvangst in gebieden waar vaak bruinvissen worden gevangen, stop te zetten. Ook wil zij dat in de visnetten doosjes komen die met piepgeluiden de dolfijnen wegjagen.

In 1994 is de laatste telling van bruinvissen gehouden. De schatting was dat er toen in de Noordzee ongeveer 267.000 tot .000 bruinvissen rondzwommen en in de Baltische Zee nog maar een kleine zeshonderd. Het is onbekend hoeveel dieren er nu nog zijn. Als er geen maatregelen komen om het vangen van bruinvissen terug te dringen, zal de dolfijn in de Noordzee uitsterven, zegt het Wereld Natuur Fonds.