LONDEN - Irak bewapent zich met het oog op een mogelijke aanval van de Verenigde Staten. De wapens worden het land in gesmokkeld via Syrië. Dat hebben drie Iraakse deserteurs gezegd in een maandag gepubliceerd interview met de Britse krant the Guardian.

De drie officieren zijn in het afgelopen halfjaar gevlucht naar Europa, waar ze zijn geïnterviewd. Waar precies, is uit veiligheidsoverwegingen niet bekendgemaakt, net zo min als de namen van de militairen, waarover de krant wel zegt te beschikken.

De overlopers zijn allen lid van de IOM, de Iraakse Officierenbeweging. Die opereert in het geheim binnen het regime om militairen tot desertie over te halen en krijgt informatie van leden die nog werken voor het leger van president Saddam Hussein.

Uit onderzoek van de IOM is gebleken dat de eerste van drie zendingen wapens voor Irak op 23 februari in de Syrische havenstad Latakia is aangekomen. De militairen zeggen te weten dat er nog twee onderweg zijn, maar niet of die inmiddels al zijn aangekomen.

De wapensmokkel is volgens de deserteurs maar een onderdeel van de voorbereiding van Irak op een oorlog. Zij zijn ervan overtuigd dat de president ook werkt aan de ontwikkeling van nucleaire, chemische en biologische wapens sinds de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties het land in 1998 verlieten. Ze geven wel toe dat ze daarvoor zelf geen hard bewijs hebben.

Volgens de drie militairen heerst er een gespannen sfeer in het regime van Bagdad, die grenst aan paniek. Saddam Hussein laat steeds meer officieren en burgers executeren die hij ervan verdenkt hem niet trouw te zijn. Dat heeft een averechts effect op het moreel van het leger, zelfs onder de elitetroepen waar de drie deserteurs uit afkomstig zijn. Zij zeggen dat het lage en onregelmatig uitbetaalde loon, de angst voor bombardementen en de zuiveringen het aantal deserties flink omhoog hebben gejaagd. Ondanks de angst voor represailles heeft ruim een kwart van het .000 man tellende leger zijn post verlaten.

/NIEUWSIrak viert verjaardag Saddam Hussein