VLADIKAVKAZ - Bij de slachting die zich vrijdag in een Zuid-Russische school afspeelde, zijn volgens de laatste aanwijzingen zeker 394 doden gevallen. De lijken van dertig van de 32 gijzelnemers zijn inmiddels gevonden.

De Russische vice-procureur-generaal Sergej Fridinski heeft zondag gezegd dat de overval op de school in het Ossetische Beslan is gepleegd door 32 terroristen. Hij liet zich niet uit over de overige twee. Hij zei dat vier van de lijken van daders in de nacht van zaterdag op zondag werden aangetroffen.

De groep terroristen overmeesterde woensdag een schoolgebouw met circa duizend mensen in het Zuid-Ossetische Beslan. Door onbekende oorzaak ontploften vrijdag explosieven in het schoolgebouw. Russische eenheden zagen zich vervolgens genoodzaakt het gebouw te bestormen.

394 doden

Op basis van een telling van de lijken kwam een medewerkster van het plaatselijke mortuarium in Beslan op 394 doden. Dit dodental is circa zeventig hoger dan het aantal dat eerder was genoemd door de autoriteiten.

Kinderen

In het bloedbad onder kinderen, leraren en ouders vielen honderden doden. Talrijke mensen raakten vaak ernstig gewond. Ongeveer de helft van de slachtoffers bestaat uit kinderen. In orthodoxe kerken in heel Rusland worden zondag de slachtoffers herdacht en wordt gebeden voor de gewonden. In ziekenhuizen in en rond Beslan liggen nog circa 450 gewonden. President Vladimir Poetin heeft maandag en dinsdag uitgeroepen tot dag van nationale rouw.

In Beslan worden zondag de eerste slachtoffers van het gijzelingsdrama begraven. Het gaat om de ouders en docenten die woensdag bij het begin van de gijzelingsactie door de terroristen waren doodgeschoten.

Aangehouden

Bij het onderzoek naar het bloedbad zijn volgens de Russische autoriteiten drie verdachten aangehouden. Het gaat om twee mannen en een vrouw. Het is niet bekendgemaakt van wat voor rol bij de terreurdaden zij worden verdacht.