MIAMI/PORT PIERCE/JUPITER - De reusachtige maar trage orkaan Frances heeft zondag Florida bereikt. De orkaan kent windsnelheden van 170 kilometer per uur en zorgt met hevige regens over een groot gebied voor overlast.

Frances kwam later dan voorspeld omdat de storm langzamer dan verwacht voortbeweegt met een snelheid van circa dertien kilometer per uur.

Het centrum van Frances trekt over de Amerikaanse staat Florida vanaf het dorpje Sewall's Point aan de oostkust, circa 160 kilometer ten noorden van Miami.


Op dit satellietbeeld van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) van 4 september 2004 is te zien hoe de orkaan Frances de oostkust van Florida bereikt

Tornado

De orkaan beslaat een uitzonderlijk groot gebied en teistert de oostkust van Florida over zeker 350 kilomter, van Cape Canaveral tot Miami. Frances raast over Florida met volgens ooggetuigen in Florida "hier en daar een tornado".

De BBC-World verslaggever in het getroffen kustgebied werd zondag aan zijn benen vastgehouden door een producer om niet uit beeld te waaien. De traagheid van de orkaan kan tot veel meer schade lijden dan bij een orkaan met tempo, zo vreesde de verslaggever.

Het is naar verwachting niet de laatste keer dat Frances de kust van Florida aandoet. Naar verwachting trekt het stormgebied over het schiereiland en gaat ten noordwesten van Orlando naar de Golf van Mexico. Dan zal naar verwachting een afgezwakte Frances ten zuidoosten van de hoofdstad van Florida, Tallahassee, opnieuw aan land gaan.

Overstromingen

Frances heeft in het zuidoosten van Florida al geleid tot enkele overstromingen, ontwortelde bomen en schade aan huizen. Twee miljoen huishoudens zitten zonder stroom.

Rampgebied

De wind heeft talrijke boten en jachten van hun ankers losgerukt. Volgens de Miami Herald van zondag 'blijkt de orkaan de ergste en langdurigste natuurramp in de geschiedenis van Florida te zijn'. President Bush heeft vijf districten uitgeroepen tot rampgebied. De maatregel betekent dat de inwoners aanspraak kunnen maken op noodhulp.

Frances heeft vrijdag en zaterdag op de Bahama's aan ten minste twee personen het leven gekost. Een man verdronk en een ander stierf toen hij werd getroffen door een afgeknapte elektriciteitskabel. Een andere man wordt nog vermist.

Groot

Frances heeft monsterachtige afmetingen. De orkaan is wat betreft het oppervlak net zo groot als de staat Texas en tweemaal zo groot als de tropische storm Charley. Deze orkaan trof Florida drie weken geleden.

Het stormgebied van Frances is groter dan alles wat Florida in de afgelopen honderd jaar heeft meegemaakt. Vanaf het oog van de storm, dat een doorsnee heeft van meer dan 100 kilometer, strekt zich in alle richtingen ongeveer 200 kilometer aan orkaanachtige windgebieden uit.

Kracht

Frances is volgens het Amerikaanse Hurricane Center de afgelopen dagen in kracht afgenomen van een orkaan van categorie 4 tot categorie 2. Daaraan zijn windsnelheden van 170 kilometer per uur verbonden.

Meer dan 2,5 miljoen mensen hebben van de regering van Florida het dringende advies gekregen hun huizen bij de Atlantische kust te verlaten. Nog nooit in de geschiedenis van de staat zijn zoveel mensen geëvacueerd.