Bergsma prolongeert wereldtitel op 10 kilometer

Jorrit Bergsma heeft donderdagavond bij de WK afstanden zijn titel op de 10 kilometer geprolongeerd. Erik Jan Kooiman wist in Thialf te verrassen met zilver.

Bergsma was in de laatste rit goed voor een tijd van 12.54,28, zijn zesde tijd ooit in Thialf. 

Het is de tweede wereldtitel op de tien kilometer voor de 29-jarige rijder van Team Clafis, die ook in 2013 de snelste was op deze afstand.

Twee jaar geleden in Sotsji had Bergsma nog concurrentie van drievoudig wereldkampioen Sven Kramer. De Fries meldde zich dit jaar af voor de langste afstand, omdat hij het WK-schema ongunstig vond met de 10 kilometer aan het begin van het toernooi.

Kooiman

Zijn vervanger Kooiman deed het tijdens zijn WK-debuut boven verwachting in Heerenveen. In pas de vijfde 10 kilometer van zijn loopbaan veroverde hij de zilveren plak met een persoonlijk record: 13.02,57.

De voormalig leraar aardrijkskunde en ploeggenoot van Bergsma won in de beginfase van het seizoen een marathon voor de KPN Cup. Bij de NK afstanden begin november eindigde hij als derde op de langste afstand, toen nog in een persoonlijke toptijd van 13.09,84.

De Duitser Patrick Beckert pakte het brons met een tijd van 13.10,95. Hij bleef de Noor Sverre Lunde Pedersen voor.

Bergsma: 'Sterke tijd Kooiman zette me echt op scherp'

Overzicht: Uitslagen en programma WK afstanden

Tip de redactie