AMBON - Een bende gewapende mannen heeft zondag in het Ambonese dorp Soya christenen aangevallen. Zeker zes mensen werden vermoord en eenzelfde aantal is omgekomen in de vlammen nadat de aanvallers op verscheidene plaatsen brand hadden gesticht. Twee van de extremistische, islamitische overvallers zijn zelf gedood, zo meldde de BBC.

Het geweld is snel overgeslagen naar de hoofdstad van de Molukken, Ambon, waar vernielingen zijn aangericht in een christelijke wijk. Het was de ernstigste uitbarsting van gewelddadigheden op de Molukken sinds in februari een vredesovereenkomst werd gesloten.Dat moest een einde maken aan het extremistische geweld dat in de voorafgaande jaren aan zeker 6000 mensen het leven kostte.

Radicale moslims van de beweging Laskar Jihad zijn de belangrijkste aanstichters van de gewelddadigheden. De leider van deze groep, Jafar Umar Thalib, heeft vrijdag opgeroepen de oorlog tegen de christelijke gemeenschap te hervatten. Hij droeg zijn volgelingen op de vredeovereenkomsten te negeren.

RMS

De Laskar Jihad-voorman was verbolgen over separatistische manifestaties de dag ervoor. Donderdag was de verjaardag van een mislukte poging in 1950 om de toen nog door christenen gedomineerde Zuid-Molukken onafhankelijk te maken. Op tal van plaatsen op Ambon werd de blauw-wit-groen-rode vlag van de vrije Zuid-Molukse Republiek (RMS-Republik Maluku Selatan) gehesen.

Moslims vormen een overgrote meerderheid in het federale Indonesië, maar niet op de Molukken. Aanhangers van de RMS zijn vooral christenen.

Weinig keus

De Indonesische regering is er tot dusverre voor teruggedeinsd om de moslim-extremisten van Laskar Jihad aan te pakken. Volgens waarnemers heeft Jakarta nu echter weinig keus, indien het daadwerkelijk een verdere verspreiding van de gewelddadigheden wil voorkomen.

Beschuldigingen van Molukkers in Nederland, maar ook van hun landgenoten op Ambon, dat de Indonesische strijdkrachten bij de aanval betrokken zouden zijn, werden zondag door een legerwoordvoerder weersproken.

Tegen The Jakarta Post verklaarde de zegsman dat niet uitgesloten is dat sommige aanvallers mogelijk legeruniformen droegen. "Dat zou een daad zijn geweest om de strijdkrachten in diskrediet te brengen", aldus de woordvoerder op de Molukken.

/NIEUWSMolukse demonstratie in Den Haag loopt uit de hand