BAGDAD/MOSKOU - De Iraakse leider Saddam Hussein wordt zondag 65 jaar. Het wordt in Irak grootser gevierd dan gebruikelijk.

Naar schatting drie miljoen Irakezen hebben zondag door de straten van Bagdad gedefileerd. Ze wensten de leider geluk en verwensten de zionisten en de VS.

De autoriteiten stelden meteen vast dat de optocht een officieus referendum is ter ondersteuning van het bewind. Bagdad is opgeluisterd met nog meer afbeeldingen van de leider en overal zijn feesten georganiseerd met schoolkinderen die de jarige zingend feliciteren.

Ondergedoken

De jarige vertoont zich echter niet. Hij leeft vrijwel ondergedoken met een kleine groep getrouwen uit zijn geboortestreek van Tikrit, waar de zondagse feestelijkheden officieel begonnen.h> De getrouwen vrezen net als de leider zelf dat ze een eventuele machtswisseling niet kunnen overleven.

Saddam Hussein heeft zich zelfs al jaren niet meer op zijn verjaardag vertoond. Negen jaar geleden reed hij nog met zwart geverfd haar en in een wit pak met een door zes paarden getrokken gouden rijtuig door Bagdad. Deze uitbundigheid wordt dit jaar niet van hem verwacht.

Theater

Hij was evenmin present op de feestelijke première van het theaterstuk 'Zabiba en de koning' eind afgelopen week. Dat is een bewerking van de gelijknamige debuutroman van Saddam Hussein van een jaar terug. Die gaat in overdrachtelijke zin over Saddam Husseins visie op de westerse aanvallen op zijn land. Er wordt binnenkort een televisieserie van gemaakt.

De VS hebben duidelijk gemaakt dat ze Saddam Husseins regime hoe dan ook omver willen werpen. Het voornaamste argument is de mogelijkheid dat het regime in Bagdad massavernietigingswapens zou vervaardigen.

Bagdad staakte in 1998 alle samenwerking met de VN-missie die Iraakse verplichtingen ten aanzien van de eigen ontwapening controleerde.