MIAMI - De staart van de orkaan Frances raast nog over de Bahama's, maar in de Amerikaanse staat Florida is zaterdagavond (lokale tijd) al bij twee miljoen huishoudens het licht uitgegaan. Dat heeft de zender NBC gemeld.

Tal van ontwortelde bomen zorgen in de staat voor problemen. Uit diverse districten komen berichten over ingestorte daken en andere zware schade. Langs de kust jaagt de wind de golven het land op en zijn hier en daar delen van het strand weggeslagen.

Het oog van de storm komt vermoedelijk niet voor middernacht (06.00 uur Nederlandse tijd) aan land. De gouverneur van Florida, Jeb Bush, zei tegen CNN "zeer bezorgd" te zijn. "Dit is werkelijk een zeer, zeer gevaarlijke storm." Eerder waarschuwden meteorologen dat de storm mensenlevens kan kosten.

Elektriciteitskabel

Frances heeft vrijdag en zaterdag op de Bahama's aan ten minste twee personen het leven gekost. Een man verdronk en een ander stierf toen hij werd getroffen door een afgeknapte elektriciteitskabel. Een andere man wordt nog vermist.

Frances heeft monsterachtige afmetingen. De orkaan is wat betreft het oppervlak net zo groot als de staat Texas en tweemaal zo groot als de tropische storm Charley. Deze orkaan van de klasse-4 teisterde Florida drie weken geleden.

Het stormgebied van Frances is groter dan alles wat Florida in de afgelopen honderd jaar heeft meegemaakt. Vanaf het oog van de storm, dat een doorsnee heeft van meer dan 100 kilometer, strekt zich in alle richtingen ongeveer 200 kilometer aan orkaanachtige windgebieden uit.

Kracht

Frances is volgens het Amerikaanse Hurricane Center de afgelopen dagen in kracht afgenomen van een orkaan van categorie 4 tot categorie 2. Daaraan zijn windsnelheden van 170 kilometer per uur verbonden.

Traag

Frances is niet alleen een van de grootste orkanen die Florida heeft meegemaakt, zij is ook een van de traagste. Zij plaatst zich voort met een snelheid van ongeveer 9 kilometer per uur. Dat betekent dat Florida zeker meer dan een dag met zwaar weer geconfronteerd zal worden. De orkaandeskundigen verwachten dat er in de periode een enorme hoeveelheid neerslag zal vallen, waardoor overstromingen dreigen.

Evacuatie

Tweeeneenhalf miljoen mensen hebben van de regering van Florida het dringende advies gekregen hun huizen bij de Atlantische kust te verlaten. Nog nooit in de geschiedenis van de staat zijn zoveel mensen geëvacueerd. Wie ondanks alle oproepen en waarschuwingen thuis wil blijven, kreeg het advies de deur niet meer uit te gaan. De meesten leken zich daaraan te houden.