BESLAN - Voor de inwoners van de Noord-Ossetische plaats Beslan is de nachtmerrie meer dan een dag na de bloedige beëindiging van de gijzeling in de school nog lang niet voorbij. Het officiële dodental liep zaterdag op tot 330, onder wie zeker 155 kinderen. Het aantal slachtoffers kan nog hoger uitpakken omdat het doorzoeken van de puinhopen van het schoolgebouw nog niet klaar is.

Inmiddels hebben de autoriteiten een lijst opgesteld van personen die sinds het begin van de gijzeling vermist worden. Daarop staan 260 namen. In de stad deden zaterdag geruchten de ronden dat het dodental volgens de bergingswerkers tot vijfhonderd zou kunnen oplopen.

Mensen die familieleden of vrienden missen, weten vaak niet waar hun geliefden zijn omdat de ziekenhuizen nog geen tijd hebben gehad om complete lijsten met namen van doden en gewonden te maken. De hulpverlening aan de slachtoffers gaat voor.

Veel families trokken van het ene ziekenhuis in de omgeving naar het andere om naar vermisten te zoeken. Bij de intensieve zorgafdeling van het ziekenhuis in de niet ver van Beslan gelegen Noord-Ossetische hoofdstad Vladikavkaz wachtten tientallen mensen op nieuws. Binnen verrichten artsen operatie na operatie. De meeste slachtoffers zijn gevallen door explosies en door vallend puin. Ook zijn er mensen geraakt door schoten van de terroristen die in het gebouw meer dan duizend mensen in hun macht hielden.

Het doorzoeken van de school is een moeizaam en gevaarlijk karwei omdat er overal mijnen en bommen liggen. De terroristen die woensdag de school overvielen en er vrijdag een bloedbad aanrichtten, hadden kennelijk in de weken of maanden voorafgaand aan de gijzelingsactie explosieven en wapens verborgen in het gebouw.

Nog steeds is niet duidelijk hoeveel overvallers de school woensdag op de eerste lesdag van het nieuwe schooljaar zijn binnengedrongen en welke organisatie achter de actie zat. De regionale veiligheidsdiensten maakten bekend dat er zeker 32 overvallers zijn doodgeschoten, onder wie een aantal 'Arabieren'.

Interpol

Een aantal gijzelnemers zou zijn ontsnapt, maar niemand kan zeggen hoeveel dat er waren. Interpol heeft Rusland hulp aangeboden bij het onderzoek en bij de identificatie van de slachtoffers.

Nationale rouw

President Poetin, die in Beslan de gewonden bezocht, kondigde zaterdag aan dat maandag en dinsdag dagen van nationale rouw zullen zijn. Hij noemde het drama in Beslan een "verschrikkelijke tragedie" voor Rusland. Hij zei dat de strijdkrachten in het noorden van de Kaukasus gehergroepeerd zullen worden om de coördinatie van leger, politie en de binnenlandse veiligheidsdienst beter te maken. Hij gaf toe dat Rusland de ernst van het terrorismeprobleem onvoldoende heeft onderkend. "We wisten niet hoe op gepaste wijze te reageren", aldus de president.

President Aleksandr Dzasochov van Noord-Ossetië is in tegenstelling tot de aankondiging zaterdag niet verschenen voor een ontmoeting met de slachtoffers en de nabestaanden. Wel vertoonde de directeur van de veiligheidsdienst FSB in Noord-Ossetië, Valeri Andrejev, zich. Hij sprak van een 'succesvolle operatie' om de terroristen uit te schakelen en hij betreurde de verliezen onder de veiligheidstroepen, maar zei geen woord over de dode en gewonde gijzelaars.

De bloedige afloop van het gijzelingsdrama heeft in de hele wereld verwarring en ontsteltenis veroorzaakt. President Poetin ontving talloze blijken van medeleven van andere staatshoofden. Het hoofd van de Anglicaanse kerk, aartsbisschop Rowan Williams, zei zaterdag dat het bloedbad zijn geloof danig op de proef heeft gesteld.

Europese Unie

De reactie van de Europese Unie beviel de Russische regering niet. Zij kreeg de indruk dat minister Bot namens de EU om uitleg vroeg over de manier waarop de Russen het drama in Beslan hadden opgelost. Volgens een woordvoerder van Bot was het allemaal een misverstand.