ERFURT - De 19-jarige schutter die vrijdag zestien mensen en zichzelf in een school in Erfurt doodschoot, had nog vijfhonderd kogels in een toiletruimte verstopt. Dat heeft de politie in Erfurt gezegd, aldus berichten in de Duitse media.

Bekijk video

"De munitie die gevonden is, past bij de twee vuurwapens die hij had", aldus een woordvoerster. De politie veronderstelt dat de schutter deze patronen ook had willen gebruiken voordat hij de hand aan zichzelf sloeg.

Een politiewoordvoerder liet zaterdag weten dat een leraar de dader had aangesproken en hem in een lokaal wist op te sluiten. Daar pleegde de jongen zelfmoord.

Zeventien

De politie zei zaterdag dat er in totaal niet achttien mensen om het leven zijn gekomen, zoals eerder werd gemeld, maar zeventien, onder wie dertien docenten, een 14-jarige meisje, een 15-jarige jongen en een politieagent.

De politie is nog bezig met het verhoor van de familie van de dader. Volgens zijn ouders was de schutter lid van een schietvereniging en was hij ook in het bezit van wapenvergunningen voor pistolen en geweren.

Volgens een bron bij de politie heette de schutter Robert Steinhäuser. De lokale media spraken eerder van Robert Steinhof. Het blad
Bild

Van school gestuurd

Leerlingen die de schutter hebben gekend, zeiden dat hij eerder van school was gestuurd, omdat hij veel spijbelde en vervolgens vervalste excuusbriefjes inleverde. Volgens de 18-jarige Isabelle Hartung had de dader goede cijfers en waren slechte resultaten niet de reden dat hij van school was gestuurd.

"Hij vertelde me ooit dat hij beroemd wilde worden. Nu ik daaraan terug denk, word ik daar helemaal gek van." Volgens scholieren ging de gemaskerde en in het zwart geklede schutter de klassen langs en schoot hij heel gericht op de docenten.

Achtergrond

De Duitse federale minister van Justitie Herta Däubler-Gmelin gaf zaterdag het startsein voor een discussie over de maatschappelijke achtergrond van het drama. "Men zou zich moeten afvragen, hoe iemand zo wanhopig wordt en geïsoleerd komt te staan", zei ze.

De kandidaat voor het bondskanselierschap van de CDU en CSU, Edmung Stoiber, eiste dat de media meer terughoudendheid zouden betrachten in het tonen van geweld. De Duitse vakbond voor onderwijs en wetenschappen riep de circa 40.000 scholen in Duitsland op om maandag een 'dag van bezinning' te houden.

/NIEUWSDoden bij wilde schietpartij op Duitse school (video)