​Mathieu van der Poel heeft zich zondag gekroond tot wereldkampioen veldrijden. De 20-jarige Nederlander kwam tijdens zijn WK-debuut bij de profs solo over de finish in het Tsjechische Tabor.

Achter de sterke Van der Poel eindigde de Belg Wout Van Aert (20) op vijftien seconden als tweede. De Nederlander Lars van der Haar (23) veroverde de bronzen medaille op zeventien seconden.

Van der Poel, die de Tsjech Zdenek Stybar onttroonde, nam in de eerste ronde direct al een voorsprong op zijn concurrenten en zag zijn overwinning eigenlijk geen moment echt in gevaar komen.

"Het wordt fantastisch om een jaar lang in de regenboogtrui te mogen rijden", jubelde de jongeling, die in 2012 en 2013 al wereldkampioen werd bij de junioren en zich nu de jongste wereldkampioen ooit mag noemen.

Van Aert had al vroeg in de race materiaalpech, maar bekroonde een knappe inhaalrace alsnog met de zilveren plak door Van der Haar te kloppen in de sprint.

Zesde Nederlander

Het betekende de zesde wereldtitel in het veldrijden voor Nederland, dat in Lars Boom (2008) de laatste winnaar kende. Van der Poel trad met de zege in Tabor bovendien in de voetsporen van zijn vader Adrie van der Poel, die in 1996 kampioen werd en liefst vijf keer beslag legde op de tweede plek bij het WK.

De jongeling zou aanvankelijk meedoen bij de beloften, maar besloot vorige maand dat hij toch de strijd aan wilde gaan met de profs.

Marianne Vos pakte zaterdag al brons bij de vrouwen. De gehavende Brabantse, zevenvoudig wereldkampioene, finishte achter de Française Pauline Ferrand-Prevot en de Belgische Sanne Cant in Tabor.

Van der Poel: 'Geloof dat ik nog niet helemaal besef wat dit betekent'