RIJSWIJK - De Nederlandstalige liedjesschrijver, zanger en theaterman Bram Vermeulen is zaterdagochtend in zijn slaap op 57-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie via impresario Robert-Jan Grünfeld laten weten. Vermeulen overleed op de laatste dag van een familievakantie in Toscane in Italië.

Vermeulen richtte in 1968 samen met Freek de Jonge het bekende cabaretduo Neerlands Hoop op dat met harde teksten en liedjes het cabaret wakker schudde met maatschappelijk geëngageerde voorstellingen. Het duo presenteerde in 1970 het eerste avondvullende programma onder de titel Neerlands Hoop In Bange Dagen. In 1979 stopte De Jonge met Neerlands Hoop. Vermeulen was het daar niet mee eens.

Doe Het Niet

Vermeulen kreeg in 1995 de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste Nederlandse kleinkunstlied uit 1994. Het ging om het cabaretlied Een doodgewone jongen, waarvan Vermeulen zowel de tekst als de muziek schreef. Hij kreeg ook enkele Edisons, onder meer voor de albums Doe Het Niet en Bram.

Voeten

Vermeulen ontving in 1997 de Nationale Scheveningen Cabaretprijs voor zijn soloprogramma Polonaise. Daarin speelde hij vleugel met zijn handen en percussie met zijn voeten. Elke tekst ging over een persoon aan de zelfkant van de samenleving.

Pauline

Als soloartiest had Vermeulen vooral in België veel succes met liedjes als Rode Wijn en Pauline. In 2000 toerde hij door dat land met een programma dat helemaal over de Eerste Wereldoorlog ging.

Volleyballer

Vermeulen werd op jonge leeftijd opgeleid tot professioneel volleyballer. Op zijn zestiende werd hij spelverdeler van het Nederlands volleybalteam.