BREDA - Bij een gezamenlijke actie van Nederland, Frankrijk, België en Luxemburg tegen drugstoeristen hebben in Nederland vrijdagavond vijftig personen een proces verbaal gekregen.

Ook zijn honderden kentekennummers van mogelijke drugstoeristen doorgegeven aan de politie in de drie andere landen. Die konden daarmee de inzittenden bij terugkeer in hun land controleren.

Het doel van dit soort acties is het terugdringen van het drugsverkeer en de drugshandel tussen de deelnemende landen. Die werken al enkele jaren samen in het zogenaamde Hazeldonkoverleg.

Met deze acties groeit ook de samenwerking tussen politieorganisaties, wordt de drugsoverlast in steden aangepakt en wordt informatie gezocht om een vinger te krijgen achter drugsorganisaties.

Controles

Tijdens de actie van vrijdagavond hielden ruim zeventig Nederlandse politiemensen in Maastricht, Weert, Terneuzen, Breda, Tilburg, Roosendaal, Rotterdam en Bergen op Zoom koffieshops en dealpanden in de gaten. Op autowegen en provinciale wegen controleerden zij steekproefsgewijs wagens.

In Terneuzen bekeurde de politie 26 personen voor het in bezit hebben van softdrugs. In Rotterdam werden vier Fransen aangehouden van wie er een harddrugs bij zich had.

In Bergen op Zoom hield de politie zes Belgische drugstoeristen aan en vijf personen die te veel drugs op zak hadden. Een aantal van de aangehouden personen zal voor de rechter moeten komen.