Feyenoord heeft zondagmiddag nagelaten om drie punten mee te nemen bij Ajax. Door het 0-0 gelijkspel in de Amsterdam Arena is koploper PSV de lachende derde.

PSV won zaterdag bij SC Cambuur en staat nu zes punten voor op Ajax en liefst veertien op nummer drie Feyenoord.

Feyenoord was in de Arena duidelijk sterker dan Ajax. Dat was in september in de Kuip ook al het geval, maar toen ging Ajax er onverdiend met de zege vandoor.

Dit keer liet Feyenoord  het zo ver niet komen, maar met een punt deden de Rotterdammers zichzelf opnieuw te kort.

Feyenoord was het grootste gedeelte van de wedstrijd immers de baas in de Arena. Niet alleen het positiespel was verzorgder, de ploeg kwam ook tot een stel goede kansen.

Ajax stelde daar weinig tegenover, bij vlagen miste soms zelfs de strijdlust. Het middenveld was meestal volledig in handen van de soepel combinerende Feyenoorders.

Pijnlijk

Vooral Colin Kazim-Richards mocht het zich aanrekenen dat zijn team niet won. De spits van Feyenoord toonde zich een sterk aanspeelpunt, maar faalde meermaals op pijnlijke wijze in de afronding. 

Kazim-Richards had zeker twee keer moeten scoren. Na twintig minuten stond hij na een klutssituatie plots met de bal aan zijn voeten volledig vrij voor keeper Jasper Cillessen. Hij gaf de doelman de kans om met zijn voet nog redding te brengen. Een kwartier voor tijd was Cillessen zelfs al geklopt toen Jean-Paul Boëtius de bal de doelmond in kopte. Vlak voor de lijn kon Kazim-Richards de bal echter niet de goede kant op werken.

Tussendoor waren er ook kansen voor andere Feyenoorders. De zwak spelende Ajax-spits Arek Milik deed kort voor rust zijn belangrijkste daad door onbedoeld een inzet van Boëtius van de lijn te koppen. 

Lastige hoek

Milik werd na 45 minuten vervangen door Kolbeinn Sigthorsson. De IJslander ging meer dan Milik de strijd aan met de sterke Sven van Beek, maar kreeg weinig hulp van teamgenoten. Dat had alles te maken met het feit dat Feyenoord de regie ook in het tweede bedrijf in handen had.

Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer, stevig uitgefloten door de fans van zijn oude club, hoefde slechts sporadisch in actie te komen. Toen Sigthorsson na zeventig minuten, kort voor de grote misser van Kazim-Richards, wel een keer gevaarlijk werd, deed Vermeer waarvoor Feyenoord hem had aangetrokken.

De Amsterdammer keerde ook nog een inzet van Kishna uit een lastige hoek, maar echt gevaarlijk kon Ajax niet meer worden. Dat gold ook voor Feyenoord, waar de pijp in de slotminuten eveneens leeg was.

Bekijk de stand in de eredivisie