Sjinkie Knegt heeft zondag in Dordrecht voor de tweede keer in zijn carrière de Europese titel in het shorttrack gepakt. Bij de vrouwen eindigde Lara van Ruijven als achtste.

Knegt was door zijn zege zondag op de 1000 meter al zo goed als zeker van het goud en in de 3000 meter superfinale kwam zijn titel nooit in gevaar. De Fries eindigde veilig als vierde op de laatste afstand.

De Russen Viktor An en Semen Elistratov eindigden achter de Israëliër Vladislav Bykanov als tweede en derde op de 3000 meter. Titelverdediger An greep daardoor het zilver in het eindklassement, terwijl zijn landgenoot goed was voor brons.

Freek van der Wart was op de vijfde plaats de tweede Nederlander, één plek voor Daan Breeuwsma.

Knegt, die in 2012 al eens Europees kampioen werd in het Tsjechische Mlada Boleslav, won in Dordrecht de 1000 en 1500 meter en eindigde op de 500 meter als tweede. In het eindklassement was zijn voorsprong op zijn grote rivaal An 28 punten.

De ploeg van bondscoach Jeroen Otter ging met vijf afstandsmedailles naar huis, want Breeuwsma pakte brons op de 1500 meter en Van der Wart greep zilver op de 1000 meter.

Overzicht: Uitslagen EK shorttrack in Dordrecht

Europees kampioen Knegt: 'Dit is het mooiste dat er is'  I Geen Europese titel voor shorttrackers op relay