HOUTHEM - SINT GERLACH - Minister Bot van Buitenlandse Zaken zal later zaterdag bellen met zijn Russische collega Lavrov om uit te leggen wat hij bedoeld heeft met zijn opmerkingen over de gijzelingscrisis in Ossetië. Dat zei Bot zaterdag aan het einde van een informele vergadering met collega's in het Zuid-Limburgse Houthem - Sint Gerlach.

Rusland was zaterdag woedend over opmerkingen van Bot van vrijdag dat de Europese Unie zou willen horen van de Russische autoriteiten hoe de tragedie in Noord-Ossetië "heeft kunnen gebeuren". Rusland noemde dat onbeschoft, lasterlijk en ongepast.

Bot zei zaterdagavond dat zijn woorden "bewust of onbewust verkeerd zijn begrepen". "Ik heb nooit om opheldering gevraagd. Ik heb gezegd dat ik geen informatie had en helaas niet kon oordelen over de situatie." Bot zei ook dat hij niet begreep "waarom er zo veel te doen is over zijn opmerkingen. Die waren heel onschuldig."

Bot plaatste zijn verzoek om informatie in het licht van de samenwerking met Rusland in de internationale strijd tegen het terrorisme.

Bot zei vrijdag tegen journalisten dat de EU van de Russen meer informatie wil over de gebeurtenissen in Noord-Ossetië, om tot een afgewogen oordeel te kunnen komen. Die uitspraak is de Russen in het verkeerde keelgat geschoten. "De uitlatingen van de Nederlandse minister zijn op zijn zachtst gezegd ergerlijk, en diep kwetsend", aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

"De feiten en de relatie tussen oorzaak en gevolg achter wat in Beslan gebeurd is, zijn voor iedereen duidelijk, behalve dan misschien voor de Nederlandse minister", verklaarde onderminister Valery Losjchinin tegen het persbureau Interfax.

Ambassadeur

De Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag de Nederlandse ambassadeur in Moskou ontboden voor een gesprek. Een woordvoerder van minister Bot bevestigt dat ambassadeur Hofstee op bezoek is geweest op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij heeft daar uitgelegd wat Bot heeft gezegd en wat dat betekende, aldus de woordvoerder van Bot.

Context

Volgens de zegsman is er sprake van een 'misverstand' of van het 'uit de context rukken van uitspraken'. "Er zat geen enkel kwaad in wat de minister zei." Volgens Bot zijn de details over het gijzelingsdrama en de aanpak van de Russen van belang voor de strijd tegen het terrorisme. "We moeten leren van elkaars fouten en ook zo eerlijk zijn om een slechte aanpak te bespreken."

Oordeel

Zaterdag kon Bot nog steeds geen definitief oordeel geven. De Russische autoriteiten geven volgens hem geen enkele informatie over de opeenvolging van gebeurtenissen bij het drama. "Ze zeggen alleen maar dat alles goed is gegaan." Wel zei de minister dat hij vond dat 'de Russische autoriteiten het niet heel erg mooi hebben opgelost'.