WASSENAAR - De VVD-fractie heeft vrijdag en zaterdag tijdens een bijeenkomst in Wassenaar "met verdriet" teruggekeken op het vertrek van fractielid Geert Wilders, maar gaat nu weer "vol goede moed verder". Vice-fractievoorzitter Bibi de Vries heeft dat na afloop gezegd. "We hebben zeer goed gesproken over alles wat er gebeurd is. Alle details zijn aan de orde gekomen. Niemand was er natuurlijk blij mee. Maar we zien het ook als een impuls om verder te gaan."

Wilders besloot donderdag uit de fractie te stappen omdat hij van fractieleider Van Aartsen niet de vrijheid kreeg vast te houden aan zijn standpunt dat Turkije geen EU-lid mag worden. Wilders blijft in de Kamer en begint nu een eenmansfractie. De afgelopen dagen hebben diverse VVD over deze 'zetelroof' hun verontwaardiging uitgesproken.

Van Aartsen

Volgens De Vries is de positie van fractievoorzitter Van Aartsen tijdens het fractieweekeinde niet ter discussie komen te staan. Of er kritiek is geweest op de manier waarop Van Aartsen de kwestie-Wilders heeft afgehandeld, wilde zij niet kwijt. "Wat daarover gezegd is gaat niemand wat aan."

Volgens De Vries is er in de fractie evenmin discussie over wie er partijleider is van de VVD, Van Aartsen of vice-premier Zalm. "Zalm zit in het kabinet en Van Aartsen leidt de fractie. Wij maken daar geen probleem van."

Unaniem

Volgens De Vries is de VVD-fractie unaniem in haar opstelling. Ook de Kamerleden Hirsi Ali en Oplaat, die zich de afgelopen maanden als medestanders van Wilders opstelden, steunen de fractielijn.

Behalve over het vertrek van Wilders is er tijdens het fractieweekend van de VVD, dat deels ook werd bijgewoond door de liberale bewindslieden, uitgebreid geproken over de begrotingsplannen van het kabinet, die deze maand worden gepresenteerd. "We hebben ook gewoon ons werk gedaan", aldus De Vries.