Onder het motto 'New FIFA Now' heeft een groep Europese parlementariërs en voetbalbestuurders woensdag gepleit voor grote veranderingen bij wereldvoetbalbond FIFA.

De actiegroep presenteerde in het Europees Parlement in Brussel een plan met tien verbeterpunten voor de FIFA, die al jarenlang wordt achtervolgd door verhalen over corruptie en omkoping.

In de aanloop naar de voorzittersverkiezing van de wereldvoetbalbond, op 29 mei, roept de Europese coalitie op tot actie.

"We zien het imago van de FIFA steeds slechter worden", zei de Britse parlementariër Damian Collins. "Ik denk dat de grens is bereikt. We hopen dat steeds meer mensen onze oproep aan de FIFA voor verandering durven te steunen."

Video: Europese coalitie pleit voor 'nieuwe' FIFA

Berlijnse Muur

Volgens Collins moet er een zogeheten hervormingscommissie komen die de bestuurlijke opzet van de FIFA gaat aanpakken.

"Vorig jaar vierden we het 25-jarig jubileum van de val van de Berlijnse Muur, iets wat niemand voor mogelijk had gehouden", zei de Brit.

"Zestien jaar geleden zei iedereen ook dat de olympische beweging de corruptieschandalen niet zou overleven en twee jaar geleden riep men nog dat het wielrennen niet 'schoon' gemaakt kon worden. De historie laat echter zien dat veranderingen mogelijk zijn, zelfs als niemand dat mogelijk acht.''

Champagne

Tot de sprekers in Brussel behoorde ook Jérôme Champagne, de Fransman die het wil opnemen tegen de huidige FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

Champagne heeft daarvoor wel de steun nodig van minimaal vijf bonden, anders kan hij zich volgende week niet eens kandidaat stellen. Maandag sprak hij nog zijn twijfels uit over zijn kansen tegen Blatter.

Naast Champagne willen ook David Ginola en prins Ali Bin Al-Hussein van Jordanië de functie van Blatter overnemen.