DEN HAAG - De vroegere stafchef van het Joegoslavische leger Dragoljub Ojdanic heeft vrijdagmiddag voor het Joegoslavië-Tribunaal verklaard onschuldig te zijn. Het VN-hof in Den Haag heeft hem aangeklaagd wegens moorden en de deportatie van de Albanese bevolking in Kosovo.

De vroegere minister van Defensie van president Milosevic was donderdag vrijwillig naar Den Haag gekomen om zijn onschuld te bewijzen. De gepensioneerde viersterrengeneraal Ojdanic (60) is de hoogste Servische militair die ooit voor het tribunaal verscheen.

Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte kwam voor de gelegenheid dan ook persoonlijk naar de rechtszaal. Ojdanic wordt verdedigd door drie advocaten, Tomislav Visnjic en Vojislav Selezan uit Belgrado en Peter Robinson uit de VS.

De eerste voorgeleiding was na een kwartiertje afgelopen. Ojdanic had afstand gedaan van zijn recht om de tenlastelegging in haar geheel te laten voorlezen. Hij nam de aanklacht eerder al met zijn advocaten door. VN-rechter Patrick Lipton Robinson uit Jamaica heeft bepaald dat op 21 juni de eerstvolgende voorbereidende hoorzitting wordt gehouden.

/NIEUWSGeneraal Ojdanic onderweg naar Tribunaal (video)

/DOSSIERJoegoslavië