AMSTERDAM - Uit Engels onderzoek blijkt dat een op de tien lichamen in ziekenhuismortuaria een verkeerde naam krijgt. Dit meldt de BBC vrijdag.
BBC

Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het British Medical Journal, werd uitgevoerd in een Engels ziekenhuis in de West-Midlands. 7.761 documenten over overleden patiënten tussen 1996 en 2000 werden nagetrokken. De onderzoekers vonden dat de situatie sinds 1997 weliswaar iets was verbeterd, maar dit kwam volgens hen ook doordat bekend was dat de onderzoekers met dit project bezig waren.

Naast dat families een ander lichaam te zien krijgen, zou het verwisselen van lijken ook het gevolg kunnen hebben dat dokters op de verkeerde een post-mortum onderzoek plegen.Bovendien waren in sommige gevallen ook patiënten met pacemakers niet geïdentificeerd. Hierdoor zou de pacemaker per ongeluk hebben kunnen ontploffen terwijl de overledene werd gecremeerd.

Volgens dokter Hock, die het onderzoek leidde, komen ook in andere ziekenhuizen dergelijke vergissingen voor. Voor de publicatie in het British Medical Journal verschenen er al regelmatig artikelen over opgestapelde lijken in mortuariums omdat deze te vol zouden zijn. Volgens Hock zijn vergissingen menselijk, maar moeten procedures worden ontwikkeld om die zoveel mogelijk uit te sluiten.