DEN HAAG - De ANWB verwacht vrijdag, vooral in de middag tussen .00 en 18.00 uur, overvolle wegen. Rond 15.00 uur vrijdagmiddag werden al 47 files gemeld, met een totale lengte van 228 kilometer. Dat komt omdat ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders beginnen aan de meivakantie, zo deelde de ANWB mee.
overvolle wegen

Dat is twee keer zoveel als vorig jaar. De bond schat dat 1,5 miljoen Nederlanders in eigen land blijven, een miljoen reizigers vertrekt naar het buitenland. De meeste drukte wordt verwacht op de A1 (Amsterdam- Hengelo), A2 (Amsterdam- Maastricht), A12 (Den Haag- Arnhem), A16 (Rotterdam- Breda), A27 (Utrecht-Breda), A28 (Utrecht- Zwolle) en de A50 (Den Bosch- Apeldoorn).

In eigen land zijn vooral kampeer-, en bungalowvakanties aan de kust en in de bosgebieden populair. De meest bezochte buitenlandse bestemmingen zijn deze meivakantie Duitsland, België en Frankrijk.

Op Schiphol is er ook sprake van grote drukte. De luchthaven verwerkt naar verwachting ongeveer 135.000 mensen. Dat zal geen problemen opleveren, zegt een woordvoerdster. Normaal gesproken doen dagelijks tussen de 70.000 en 80.000 passagiers Schiphol aan. De meesten vertrekken naar zonbestemmingen, aldus de voorlichtster.