Ten minste twee eredivisiewedstrijden van de Tilburgse voetbalclub Willem II zijn in het seizoen 2009/2010 gemanipuleerd door 'matchfixers' in Azië.

Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van drie matchfixers.

Spelers van Willem II zouden in totaal ongeveer 100.000 euro per wedstrijd hebben ontvangen om met een aantal doelpunten verschil te verliezen.

De wedstrijd Ajax-Willem II (4-0) op 17 oktober 2009 en de uitwedstrijd tegen Feyenoord (1-0) op 19 december 2009 zouden verkocht zijn. Het eerste duel verliep volgens de krant volgens plan - minstens drie goals verschil - en leverde de omkopers op de gokmarkt naar schatting zeker een miljoen euro op.

De tweede wedstrijd, tegen Feyenoord, liep anders dan de opdrachtgevers hadden gewild. Willem II had dit duel moeten verliezen met twee doelpunten verschil.

Bekijk de samenvatting van Ajax-Willem (4-0)

Reactie KNVB

De KNVB zegt in een reactie op haar site dat de reconstructie van de Volkskrant  'de meest concrete zaak tot nu toe in Nederland' is. "Wij gaan alles doen wat binnen de mogelijkheden van een voetbalbond ligt om de onderste steen boven te krijgen", aldus de KNVB.

De voetbalbond zal aangifte doen bij het Openbaar Ministerie (OM) zodat een strafrechtelijk onderzoek mogelijk wordt. Ook de zogenaamde 'integriteitseenheid' van de KNVB zal de zaak onderzoeken. Deze zal onder andere spelers en trainers ondervragen en televisiebeelden en wedstrijdformulieren analyseren.

Reactie Willem II

Willem II reageert geschrokken. ''Manipulatie past uiteraard niet bij de normen en waarden waar Willem II voor staat.'' De Tilburgse club beraadt zich op eventuele eigen stappen.

"We zijn op dit moment nog aan het bekijken of we wat gaan doen en of we wat kunnen doen. We zullen in ieder geval alle medewerking verlenen bij het onderzoek door de KNVB", aldus de woordvoerster van de club.

Volgens de zegsvrouw zijn er geen spelers meer actief bij de club die toentertijd voetbalden in de duels met Ajax en Feyenoord. "Het heeft wat dat betreft geen directe gevolgen."

Reactie spelersvakbond

De spelersvakbond VVCS hoopt dat er een gedegen onderzoek naar de mogelijk omkoping. "De onderste steen moet boven", zei voorzitter Danny Hesp zaterdag in een reactie. 

"Het is een behoorlijk concreet verhaal. We hopen allemaal dat het in Nederland niet gebeurt. Maar de signalen zijn dusdanig dat op basis van deze informatie de juiste stappen moeten worden genomen", aldus Hesp. "De KNVB heeft dit al gedaan door aangifte te doen bij het OM. Ik denk dat dit de juiste weg is.''

Hesp verwacht wel dat het een lastig onderzoek zal worden. "Ik hoop dat de juiste feiten naar boven komen. Dit verhaal alleen al is schadelijk voor Willem II en het complete betaald voetbal. Maar er moeten zeker geen mensen onterecht worden beschuldigd."

Ibrahim Kargbo

Ibrahim Kargbo is de hoofdpersoon in het omkoopschandaal. De 32-jarige voormalige middenvelder van Willem II werd benaderd door criminelen en ronselde ploeggenoten om mee te werken aan het bedrog. De Sierra Leoner ontkent dat hij ooit geld heeft aangenomen om wedstrijden te verliezen.

Kargbo is afgelopen zomer wel geschorst door de voetbalbond van Sierra Leone op verdenking van matchfixing in het nationale team, in 2008 en 2009. Hij staat momenteel onder contract bij het Portugese Atletico Clube de Portugal in Lissabon. De UEFA maakt zich grote zorgen over het gevaar van matchfixing bij die club.