AMSTERDAM - Op een gymnasium in Erfurt, in voormalig Oost-Duitsland, zijn zeker achttien mensen gedood nadat om 11 uur vanochtend een 19-jarige jongen in het wild om zich heen begon te schieten. Dit meldt het Duitse tijdschrift der Spiegel.
der Spiegel

Bekijk video

Door de schietpartij zijn veertien leraren, twee leerlingen en een agent omgekomen. Ook meldde de politie dat de dader zichzelf had doodgeschoten nadat speciale politie-eenheden hem naderden. Vier anderen raakten gewond.

Pistolen

Volgens de politie is de dader een voormalig leerling van het Gutenberg-gymnasium die met pistolen de school binnendrong. De dader was een leerling die twee keer voor zijn examen was gezakt.

Op het ogenblik van de schietpartij bevonden zich tussen de zeven- en achthonderd leerlingen in het schoolgebouw. Veel kinderen konden het gebouw verlaten, maar volgens een ooggetuige bevonden zich nog een aantal leerlingen in het gebouw.

Noodkreet

De ooggetuige zag ook een briefje met 'Help' achter een ruit hangen. Een scholiere verklaarde aan de politie dat zich twintig leerlingen in een klaslokaal bevonden, onder wie minstens twee zwaar gewonden. Speciale eenheden van de politie hebben het gebouw omsingeld en de school bestormd.

Op een nabijgelegen sportveld vangt de brandweer de jongeren op. Voor ouders en andere verwanten is een noodnummer geopend. Inmiddels hebben Koningin Beatrix en premier Kok hun medeleven betuigd aan de nabestaanden, klasgenoten en collega's van de slachtoffers van de schietpartij op een school in het Duitse Erfurt.

Koningin Beatrix heeft een brief geschreven aan de Duitse bondspresident Rau. Kok deed dat op zijn beurt aan de Duitse bondskanselier Schröder en minister-president Vogel van de deelstaat Thüringen.

Diep geschokt

De Duitse regering heeft geschokt gereageerd op het bloedbad in Erfurt in de deelstaat Thüringen. "De bondskanselier en de regering hebben de gebeurtenissen in Erfurt met totale ontzetting gevolgd", aldus een regeringswoordvoerder vrijdag.

Ook de minister-president van de deelstaat Thüringen, Bernhard Vogel, heeft ontzet gereageerd op de gebeurtenissen in het Gutenberg-gymnasium. Voor de televisiezender N24 betuigde hij zijn mededeleven met de slachtoffers en hun familie. Vogel is inmiddels onderweg naar Erfurt voor een persconferentie.

De regeringspartij SPD heeft naar aanleiding van de tragedie een partijbijeenkomst zaterdag in Berlijn geschrapt. Bondskanselier Schröder had op het congres het verkiezingsprogramma van de SPD aan de orde willen stellen.

Onbegrijpelijk

De Duitse president Johannes Rau reageerde eveneens geschokt. "Duitsland rouwt om een onbegrijpelijke gebeurtenis. Wij weten niet in woorden te vatten wat wij nu in Duitsland voelen."

Hij zei dat de gedachten nu in de eerste plaats uitgaan naar de slachtoffers en degenen die van het ene op het andere moment nabestaanden zijn geworden. "We willen ons nu in rouw verenigen met hen die radeloos zijn". Ook de Raad van Europa in Luxemburg sprak zijn ontzetting uit over het drama.