DEN HAAG - Premier Balkenende gaat kijken of omroepen of tv-makers geïnteresseerd zijn in het maken van een programma dat de discussie over normen en waarden combineert met amusement. Dat antwoordt hij in het Algemeen Dagblad van zaterdag op een lezersvraag. De minister-president benadrukt dat de overheid zelf zo'n programma niet kan maken. "We zenden alleen Postbus 51-spotjes uit."

In het begeleidend interview schaart hij zich achter de stelling dat leerlingen weer u moeten zeggen tegen hun docenten. "Er is een tijd geweest van 'zeg maar Jan of Piet'. Ik denk dat er een zekere afstand moet zijn tussen de leerkracht, die een andere rol heeft, en de leerling."

De oordelen van lezers die praten over de 'asociale maatregelen' die het kabinet Balkenende II neemt, zegt hij te begrijpen. Maar vergeleken met de buurlanden 'hebben wij een behoorlijke verzorgingsstaat', stelt de premier.

Ook kritiek op de discussie over de salarisverhoging van 30 procent voor ministers pareert hij. "Onze salarissen gaan niet omhoog. Wij hebben gepraat over een verhoging voor het volgende kabinet", waarop hij een vergelijking trekt met de topsalarissen van de honderd grootste ondernemingen van Nederland. "Dat begint bij 4 ton. Daar heb je drie bewindslieden voor."